Киян почали підключати до пошуку зниклих дітей за допомогою смс і соцмереж

26 Жовтня 2017 11:53

Поліція почала використовувати нові методи при пошуку зниклих дітей і підлітків: киянам розсилають смс, а інформацію про зниклих підлітків публікують в соцмережах.

БІЛЬШЕ ЗАЯВ. За статистикою правоохоронців, щодня в Україні приймають в середньому близько двох десятків заяв про зникнення неповнолітніх. “Кількість звернень зростає: порівняно з минулим роком заяв стало більше приблизно на 20%“, – розповіла “Сегодня” начальник управління ювенальної превенції Нацполіції Лариса Зуб.

На щастя, близько 90% зниклих неповнолітніх вдається знайти в першу добу після зникнення. У Києві, наприклад, останнім часом розшукали кількох підлітків, а в Київській області – більше десятка. У тому числі завдяки тому, що все більше людей підключаються до пошуків.

Знайти дитину якомога швидше дуже важливо. Адже чим більше проходить часу, тим вище ймовірність, що може статися щось погане. Поширення інформації дуже допомагає“, – каже Зуб і додає, що причин зникнення неповнолітніх дуже багато. Серед них і конфлікти з батьками, після яких вони йдуть з дому, і насильство в родині, а восени – небажання вчитися в школі або буллінг (приниження) однокласників; навесні у підлітків прокидається жага подорожей.

Наприклад, кілька днів тому на вокзалі в Києві знайшли 12-річну школярку з Київської області, яка пішла з дому “в пошуках дорослого життя”.

photo_2017-10-20_16-38-26

Дівчинку знашли. Фото: УПД в Київській області

Раніше іншу 15-річну втікачку з Київщини вдалося знайти в Хмельницькому. Але, на жаль, є і випадки, коли діти стають жертвами злочинів.

ЛЮДИ НА ДОПОМОГУ. Нещодавно багато жителів Відрадного масиву отримали смс-ки про те, що на вул. Лебедєва-Кумача загубилася 14-річна дівчинка на ім’я Вікторія. У повідомленні було вказано прикмети дитини, а також посилання на нову сторінку в Facebook “Розшук дітей Київ”, де була розміщена фотографія Віки. У поліції кажуть: смс-ки приходять саме жителям того району, де зникла дитина.

Цей проект поки проходить апробацію, поки він працює не на повну силу, ще потрібно відпрацювати деякі технічні моменти. А вже наступного року ми плануємо поширити його на всі регіони України. Впроваджуватимемо і інші ініціативи, які допоможуть в розшуку дітей“, – пояснює Лариса Зуб.

Це правильна ініціатива. Люди можуть допомагати в пошуках. Адже якщо дитина зникла в якомусь районі, існує велика ймовірність, що хтось із жителів помітить її в парку або в транспорті. Але хотілося б отримувати і “зворотні” смс-ки : щоб повідомляли, коли зниклий знайшовся. А то ходиш, вдивляєшся в обличчя, думаєш, він, не він, а дитина вже давно вдома“, – міркує киянка Марина Гайкевич.

Сегодня