Нацопера у жовтні: класика та прем’єра балету

3 Жовтня 2017 09:29
Національна опера України у жовтні запропонує глядачам перлини української та світової оперної класики і прем’єру одноактного балету “Половецькі танці” Олександра Бородіна.

Про це повідомила прес-служба театру.

“Жовтневий репертуар Національної опери настільки різноманітний, що задовольнить смаки любителів української, світової оперної класики та хореографічного мистецтва. Це і одна з перлин української оперної сцени  «Наталка Полтавка» М.Лисенка, і лірична історія кохання «Євгеній Онєгін» П.Чайковського, сповнена любовних пристрастей опера «Алєко» С.Рахманінова, а також  балет «Вечори на хуторі біля Диканьки» Є.Станковича та прем’єра одноактної балетної постановки «Половецькі танці» О.Бородіна”, – йдеться у повідомленні.

Опера «Наталка Полтавка», на яку глядачів запрошують 8 жовтня, вперше  була поставлена в Національній опері 1936 року, і з того часу до твору театр звертався вісім разів.

У 2012 році головний режисер, режисер-постановник Анатолій Солов’яненко у співдружності з композитором Мирославом Скориком запропонували свою дев’яту редакцію опери «Наталка Полтавка».

Ідею створення більш динамічної постановки Анатолій Солов’яненко пояснив тим, що в першу чергу думав про підростаюче покоління, бо саме з цього твору починається у дітей  знайомство з українським оперним театральним мистецтвом. У новій редакції було зміщено акценти від туги, сліз та страждань до світлого життєрадісного побуту. Опера набула позитивного забарвлення, вона сповнена гумору та душевності.

15 жовтня на сцені театру – одноактна опера «Алєко» С.Рахманінова та прем’єра одноактного балету  «Половецькі танці», який є фрагментом опери «Князь Ігор» О.Бородіна.

Як розповіли у театрі, ідея створення нової постановки «Половецьких танців» на сцені Національної опери належить художньому керівнику балету Аніко Рехвіашвілі і присвячена 150-річчю театра. Глядачі побачать одноактний балетний спектакль, який складається з двох картин: перша – це Київська Русь, русичі, та друга – це половецький стан з танцями. У рамках святкування ювілею театру балетна трупа покаже «Половецькі танці» в Японії, але перед тим відбудеться прем’єра в Україні.

 

17 жовтня глядачі побачать оновлений у в 2015 році балет «Вечори на хуторі біля Диканьки» Є.Станковича, в основу якого покладено повість Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом».

А 25 жовтня на сцені театру – одна з найкращих опер П. Чайковського «Євгеній Онєгін».  Головні партії виконують: Ігор Євдокименко (Євгеній Онєгін), Тамара Калінкіна (Татьяна), Дмитро Кузьмін (Ленський), Ірина Петрова (Ольга), Наталя Кисла (Няня), Тетяна Хараузова (Ларіна, поміщиця), Сергій Магера (Князь Гремін).

https://www.ukrinform.ua