Обліпиховий чай: користь і шкода

17 Жовтня 2017 13:18

Що можна назвати (в переносному, звичайно, сенсі) Сонячної Конем або Блискучим Конем? Так одразу й не вгадаєш… Але обидва ці вирази (точніше, два різних перекладу одного й того ж виразу чи слова) — назви одного і того ж рослини, яка по-латині іменується Hippopfae.

Насправді ж мова йде про звичайну обліписі. Хоча в звичайності цієї рослини є чимало сумнівів. Перш за все, мало які рослини здатні витримувати стоградусные перепади температур і при цьому залишатися цілком здоровими і активними. А ось обліпиха не просто витримує перепади від -50 С до +50 С, але і відчуває себе при цьому абсолютно нормально, оскільки її батьківщина — це Тибет, Алтай, Монголія і Північний Китай, де такі температури і такі перепади — це зазвичай, це нормально і це не викликає ні в кого подиву.

Напевно, саме суворі умови життя дали обліписі, яка, втім, давно поширилася по всьому світу, незвичайні лікувальні властивості. Вже не про обліписі сказано в найдавнішому медичному трактаті, який написаний в Тибеті, що Всевишній, піклуючись про людей, дав їм ті трави і ті рослини, за допомогою яких можна позбутися практично від будь-якої хвороби?

Обліпиха насправді — це дуже дієвий засіб при багатьох хворобах і станах, причому, що цікаво, лікують та сік і відвар, і масло, і настій, і витяжка, і навіть чай з обліпихи. Отже, якщо про обліпиховій маслі відомостей та інформації досить багато, і знайти її не така вже проблема, то що ж таке обліпиховий чай: користь, шкоду, протипоказання, рецепти приготування?

Трохи про обліписі

Ягоди обліпихи відомі не лише своїм яскравим кольором, але і дуже цікавим складом.

У цих яскравих ягодах міститься чимало вітаміну С, який широко відомий серед населення як аскорбінова кислота. Саме вітамін С відіграє величезну роль у підтримці імунної системи і відмінно зміцнює стінки кровоносних судин, попереджаючи серцево-судинні захворювання і проблеми. Також вітамін С зміцнює всі сполучні тканини організму. Вміст вітаміну С в ягодах обліпихи досить значний і коливається від 54 до 316 мг на 100 грамів ягід.

У складі ягід обліпихи міститься чимало (від 75 мг до 100 мг на 100 г ягід) вітаміну Р, який відомий як наймогутніший антиоксидант і, крім того, збільшує еластичність кровоносних судин, що зменшує можливість серцево-судинних подій.

Є у складі ягід обліпихи і вітаміни групи В. Наприклад, вітамін В1, якого в 100 грамах ягід міститься від 0,016 до 0,085 мг, необхідний для повноцінної роботи всіх м’язів, а також для ефективної та безперебійної роботи центральної і периферійної нервової системи. Крім цього, цей же вітамін чинить благотворний вплив на метаболізм в організмі (тобто на правильний обмін речовин).

До складу ягід входить вітамін В2, який незамінний для росту і відновлення будь-яких клітин і тканин організму. Крім того, цей вітамін впливає позитивно впливає на зір. У ягодах обліпихи його міститься від 0,030 мг до 0,056 мг.

Дуже важливе місце у складі обліпихи займає вітамін В9, який бере участь у процесі синтезу в організмі гемоглобіну, у процесі створення організмом червоних кров’яних тілець, а також бере участь у зниженні надто високого (і тому небезпечного) рівня холестерину в крові. Кількість вітаміну В9 в ягодах обліпихи сягає до 79 мг на 100 г ягід.

Обліпиха має і чималим запасом вітаміну А, кількість якого коливається від 0,9 мг до 10,9 мг на 100 г продукту. Саме вітамін А відомий як незамінний речовина для здоров’я зору, крім того, для здоров’я кісток скелета, для здоров’я зубів, а також для здоров’я і, відповідно, для прекрасного зовнішнього вигляду шкіри і волосся. Лікарі-педіатри відзначають, що вітамін А просто незамінний для повноцінного розвитку дитячого організму.

У ягодах обліпихи міститься чимала кількість вітаміну Е (від 8 до 18 мг на 100 грамів ягід). А адже саме вітамін Е відомий своїми сильними антиоксидантними властивостями, своєю здатністю впливати на стан шкіри і на її загоєння і регенерацію, а також своєю значною роллю для забезпечення гарної потенції і якісної репродуктивної функції.

Крім вітамінів, ягоди обліпихи містять чимало життєво важливих для людини мікроелементів, зокрема заліза, калію, фосфору, магнію, натрію і кальцію.

Що стосується заліза (Fe), то воно абсолютно необхідно для утворення крові і для того, щоб клітини організму могли повноцінно засвоювати кисень. Кількість заліза в 100 г ягід обліпихи коливається від 1,2 до 1,4 мг.

Один з найважливіших мікроелементів, який міститься в ягодах обліпихи, — це фосфор (Р), який обов’язково входить в кісткову тканину і, крім того, потрібен для того, щоб якісно підтримувати необхідний в організмі здоровий кислотно-лужний баланс.

До складу ягід входить чимало калію (К) — від 183 до 193 мг на 100 г ягід. А адже саме калій забезпечує діяльність клітинних мембран і відповідає за своєчасне і в повному обсязі виведення шлаків з організму.

Натрій (Na) обов’язково необхідний для нормальної діяльності нервової системи і всієї м’язової системи. Натрію в обліписі міститься від 3,5 до 4 мг на 100 г ягід.

Дуже важливий для людського організму хімічний елемент — магній, який відомий і своїм благотворним впливом на роботу серця (покращує його постачання киснем), і своєю здатністю підтримувати на необхідному рівні енергетичний обмін в окремих органах і в усьому організмі. На 100 г ягід обліпихи втримується від 28 до 30 мг магнію.

Крім іншого, до складу ягід входить і так званий «будівельний матеріал» для всього організму, тобто кальцій (Ca), який дуже важливий для формування та підтримання здоров’я всіх кісток скелета, для здоров’я зубів, а також нігтів і волосся. Кальцію в ягодах обліпихи знаходиться від 20,5 мг до 22 мг.

Крім того, ягоди обліпихи мають у своєму складі незамінні насичені жирні кислоти, які не здатні синтезуватися в організмі, однак які організму необхідні для його повноцінного розвитку і функціонування.

З допомогою обліпихи (різних препаратів, виготовлених на її основі) лікують різні захворювання і стану організму — переломи, опіки, пошкодження шкіри та шкірні захворювання, інфекційні, вірусні і простудні захворювання, а також захворювання центральної і периферичної нервової системи, проблеми в роботі переважної більшості органів шлунково-кишкового тракту і безліч інших патологічних станів організму. Дійсно, обліпиха — це чудодійна рослина, яке увібрало в себе силу сонця і силу суворого клімату рідної землі, яка і навчила не просто існувати, але й виживати в постійній боротьбі за життя.

Протипоказання для застосування обліпихи та продуктів з неї

Якою б надзвичайно корисною не була обліпиха, але і вона (точніше, її застосування) має свої протипоказання.

Як і будь-яка рослина, тим більше, що має плоди дуже яскравого кольору, обліпиха і, відповідно, препарати з неї можуть стати причиною індивідуальної непереносимості і індивідуальній негативній реакції.

Що стосується обліпихової олії, то воно протипоказано для прийому всередину при розладах і захворюваннях різних органів шлунково-кишкового тракту, при гострому холециститі, а також при будь-яких захворюваннях підшлункової залози.