Шість переваг, завдяки яким батьки зможуть виростити підлітка добрим і самодостатнім

23 Жовтня 2017 17:13

 

Ви дивуєтеся, чому ваш підліток поводиться вкрай нестерпно? Чому йому бракує тих прекрасних якостей, якими володіють його однолітки у вашому районі? Відповіді на ці запитання, імовірно, пов’язані з тим, як ви виховували його раніше. Позитивне виховання надзвичайно важливе, щоб виростити підлітка й навчити його дотримуватися правильного способу життя.

Спільне проведення часу з дитиною, бесіди, уміння слухати тощо – усе це важливі аспекти позитивного виховання. Для того щоби стати самодостатньою, доброю, чуйною та працелюбною людиною, підлітку необхідне ваше наставництво. Домогтися цього можна єдиним способом – виховуючи дитину з оптимізмом. Оптимізм відіграє важливу роль у формуванні ставлення підлітків до життя й поведінки.

Що таке позитивне виховання?

Це тип батьківства, наставництва, який допомагає тримати підлітків на правильному шляху. При такому типі виховання використовуються тільки позитивні методи розвитку й повністю виключаються жорсткі методи дисципліни з метою корекції поведінки. Простіше кажучи, позитивне виховання можна назвати ласкавим вихованням, дбайливим наставництвом, позитивною дисципліною та м’яким керівництвом.

Позитивне виховання допомагає виховувати підлітків сумлінними, уважними й відповідальними людьми. Ці діти виростають гармонійними, щасливими й винахідливими. Позитивне виховання – це, власне, навіть не стиль виховання в повному розумінні цього слова. Насправді, це спосіб вести повноцінне життя разом з дитиною.

Часто підлітки відчувають розгубленість і не можуть прийняти життєво важливе рішення. У таких випадках позитивні думки стають дуже важливими й допомагають їм, як добрі друзі. Як батьки, ви можете впливати на свого підлітка таким чином, щоб він виріс гідною людиною.

Тепер, коли ви знаєте, що таке позитивне виховання дітей, можна перейти до обговорення шести дивовижних переваг становлення позитивними батьками.

1. Демонструйте прихильність. Важливий аспект виховання підлітка – прояв прихильності до нього. Намагайтеся зрозуміти його точку зору й цінуйте його почуття. На перший погляд, почуття підлітка можуть бути позбавлені сенсу або здаватись ірраціональними, але ви повинні визнати їх. Крім того, надзвичайно важливо час від часу хвалити дитину, щоб вона не відчувала себе обділеною або позбавленою уваги.

2. Звертайте увагу. Батькам важливо звертати пильну увагу на те, що каже або думає підліток. Щоразу, коли ви вказуєте дитині на її помилки, негаразди, ви повинні робити це дуже делікатно й по-доброму. Налагодження конструктивного зворотного зв’язку в цьому віці має життєво важливе значення. Для того щоб виховати підлітка належним чином, важливо звертати увагу на його потреби й давати йому можливість відчувати себе оточеним турботою і значущим. Коли ви почнете дотримуватися цієї поради як відповідальні батьки, підліток зможе зробити великий крок уперед у своєму розвитку й буде, як і раніше, любити вас.

3. Не примушуйте підлітків. Підлітки за своєю природою бунтарі. Чим більше ви змушуєте їх, тим більше шансів на те, що вони зіб’ються з правильного шляху й перестануть вас слухати. Тому фахівці не рекомендують примушувати підлітків, оскільки примус призводить тільки до розбіжностей і відчуженості.

  • Дозвольте дитині йти за покликом свого серця, і нехай вона експериментує з новими зачісками та одягом. Думка підлітка обов’язково буде відрізнятись від вашої. Дозвольте йому знайти свій шлях.
  • Найкраще підходити до цього завдання з позиції постійного зростання зрілості підлітка. Складіть для дитини такий розклад, в якому знайдеться місце її дозвіллю. Таким чином, вона буде приділяти час навчанню й матиме можливість відпочивати, радіти життю й розпоряджатися вільним часом на власний розсуд.
  • Ослаблення батьківського тиску сприяє розвитку почуття відповідальності й чуйності підлітка. Нехай дитина дізнається, що таке незалежність, навчиться самовиражатися.
  • Ніколи не порівнюйте підлітка з собою в його роки. Це, як правило, дратує.

4. Скеровуйте та заохочуйте дитину розумно. Якщо ваш підліток хоче зробити татуювання або пірсинг, ви повинні попередити його про супутні проблеми й небезпеки цих дій, але в жодному разі не варто негативно висловлюватися про його вибір. Постарайтеся, щоб дитина дізналася про хвороби, які можна підхопити при нанесенні татуювання та проколюванні частин тіла для пірсингу. Порозмовляйте з нею про шрами, алергічні реакції, гепатит С, ВІЛ і шкірні інфекції.

5. Заохочуйте реальну й віртуальну дружбу. Завжди заохочуйте прагнення підлітка знаходити нових друзів. Це допомагає дітям весело проводити час і позбавлятися стресу. Дружба діє як чудовий релаксант при пригніченості та тривозі. Міцна дружба також допомагає підліткам повернутись на правильний шлях і стати самодостатніми людьми. Намагайтеся відстежувати нові контакти дитини в соціальних мережах, щоб уникнути віртуальних загроз.

6. Участь у спортивних заходах та іграх. Участь у спортивних заходах та іграх сприяє особистісному зростанню. Розвинена індивідуальність допоможе підлітку стати порядною дорослою людиною, крім того, заняття спортом сприяють здоровому способу життя та добрій спортивній формі.

І останнє, але не менш важливе: будьте пильні із приводу взаємин підлітка, його знайомств і романтичних захоплень. Допомагайте, підказуйте та підтримуйте дітей, і ви допоможете їм стати порядними дорослими людьми.