У Мінфіні сказали, чи можна в Україні використовувати криптовалюту

18 Жовтня 2017 14:12

Криптовалюта в Україні не закріплена законодавчо, але її можна використовувати.

Про це написав міністр фінансів Олександр Данилюк у Facebook, підсумовуючи роботу української делегації на щорічних зустрічах Міжнародного валютного фонду і Світового банку у Вашингтоні, США.

За його словами, питання фінансових технологій стало одним з ключових на зустрічах в американській столиці як виклик для традиційних ринків і регуляторів.

“Є багато відкритих питань. В Україні статус криптовалюти не визначений законом, але це не означає, що вона заборонена. Україна повинна стежити за світовими трендами і не втрачати шанс для використання нових технологій та інновацій у фінансовому секторі”, – зазначив Данилюк.

 Міністр нагадав, що уряд разом з Національним банком та іншими регуляторами фінансового ринку із залученням експертів працює над тим, щоб досліджувати природу криптовалюти і сформувати позицію щодо відповідного регулювання в Україні. Раніше в Нацбанку заявляли, що Bitcoin (криптовалюта) не підпадає під визначення валюти, але при цьому майнінг (виготовлення криптовалюти) не є порушенням законодавства.

Нацбанк попередив про ризики використання криптовалюти, оскільки її статус не визначений законодавчо. І регулятори не несуть відповідальності за можливі ризики і втрати, пов’язані з використанням віртуальних валют у розрахункових операціях.

Віртуальна валюта Bitcoin – найпопулярніша альтернатива традиційним валютам, яку часто називають криптовалютою або віртуальною валютою. Bitcoin можуть використовувати для оплати товарів або послуг у продавців, готових їх приймати. Валюта не має єдиного емісійного центру, її випуск може бути проведений випадковим чином будь-яким клієнтом системи за допомогою використання обчислювальних потужностей електронного обладнання для підтримки роботи системи. Сьогодні в світі існує понад 1100 криптовалют, загальна капіталізація цього ринку – $133 млрд.

https://gazeta.ua/articles/economics/_u-minfini-skazali-chi-mozhna-v-ukrayini-vikoristovuvati-kriptovalyutu/798312