20 жовтня: це цікаво знати

20 Жовтня 2017 08:00

З

«Поснули — сплять оса з осиною,
Змерз чорний кетяг бузини,
І лятня хмара під осінньою
Плечем біліє край зими.
На прихололе сонце зморене
Надули щоки гарбузи,
І соняха обличчя згоряне
Прошелестіло у низи»
Микола Вінграновський

У народі 20 жовтня вшановували Сергія Послушивого і підмічали: «Якщо Сергій вкриє сніжком дороги, то на Порфирія (22 листопада) зима стане на ноги».
За церковним календарем, 20 жовтня вшановують мучеників Сергія і Вакха, преподобного Сергія Послушивого та ікону Божої Матері «Розлучення».

Іменинники 20 жовтня:
Сергій, Юліан, Капітоліна, Микола, Пелагія.
Ім’я Сергій походить від римського родового імені Сергіус, що означає «високий, високошанований». У дитинстві Сергії хворобливі хлопчики. З віком вони починають займатися спортом і у їхньому характері все частіше проявляються чоловічі риси характеру. Однак у них на все життя зберігається схильність до сентиментальності, а також зберігається здатність співпереживати. У роботі Сергії проявляють добросовісність та обов’язковість. Йому не потрібні нагадування, свою ж думку стосовно оточуючих тримають при собі. З рідними та близькими Сергії лагідні та поступливі, турбуються про батьків. Намагаються нікого не образити. З своїми проблемами справляються самостійно. Дружин Сергії шукають собі спокійних і лагідних. Охоче допомагають дружинам у домашньому господарстві. У важливих сімейних питаннях намагається відстоювати свою точку зору. Має багато друзів.

20 жовтня народились:
1883 – Яків Степовий, український композитор, публіцист, викладач Київської консерваторії, автор одного з найвизначніших фортепіанних творів «Прелюд пам’яті Т.Шевченка».
Події 20 жовтня:
1868 — у Києві створений перший в Україні приватний комерційний банк.
1924 — у Харкові відкрито першу в Україні радіостанцію.
1959 — Степана Бандеру поховали на мюнхенському цвинтарі Вальдфридгоф (Waldfriedhof)

Цього дня святкують:
Всесвітній день статистики
Міжнародний день кухаря і кулінара
Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Чи знаєте ви, що:
Найбільше наших водіїв на дорогах дратують їхні повільні і нерішучі сусіди по дорозі. Не відомо, що у такого водія — черепахи на думці: може, він зараз почне різко переїжджати з однієї полоси на іншу, або раптово розвертатися, а може просто не хоче поступитися машині, що слідує позаду і мигає “дай проїхати”… Причин може бути багато, і неможливість їх зрозуміти дратує — і не лише водіїв, але й «даїшників», які підозрюють, що в такій машині може бути нетверезий або неадекватний водій.

На другому місці в рейтингу ті водії, які, перебуваючи за кермом, намагаються робити кілька справ одночасно, що позначається на їхній поведінці на дорозі.
Третій пункт серйозного невдоволення – ті, хто не показує повороти, бо на дорозі екстрасенсів, як правило, немає. Думки ніхто не читає, і водіям сусідніх машин хотілося б знати дії їхніх сусідів на найближчі декілька секунд.

Агресивні водії, що не зважають на інших, також не викликають захоплення у їхніх сусідів. Звичайно, є ще багато неприємностей, що дратують, як-то погодні умови, самі дороги і інше, але якщо все одно треба їздити, то нехай хоч щось у цьому допомагає. І нехай це буде Ввічливість, яка піднімає настрій навіть найпохмурішим песимістам.

“Рідна країна”