У світі тривають продажі товарів зі свинцем, який провокує дитячу розумову відсталість, – ВООЗ

24 Жовтня 2017 13:30

 

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що у світі тривають продажі товарів із вмістом свинцю, що залишається серйозною проблемою для дитячого здоров’я.

Як підрахував Інститут вимірювання і оцінки показників здоров’я, у 2015 році вплив свинцю став причиною 494 550 випадків смерті і зумовив 9,3 млн років життя, скоригованих на інвалідність, – повідомляє Інформатор.

Цей метал надає довгостроковий негативний вплив на здоров’я, причому основний тягар цього тягаря припадає на країни, що розвиваються, – йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що попри те, що негативні наслідки контакту зі свинцем для здоров’я людини добре відомі, а багато країн вживають відповідних заходів, вплив цього металу на дитячий організм, зокрема на розвиток розумової відсталості у дітей, як і раніше залишається серйозною проблемою, викликаючи особливу заклопотаність у фахівців охорони здоров’я по всьому світу.

Багато людей, особливо діти, піддаються впливу свинцю, що міститься у великій кількості в фарбі. Така фарба як і раніше широко представлена ​​в продажу і використовується в багатьох країнах в декоративних цілях, хоча існують хороші альтернативи, що не містять свинцю, – зазначають експерти.

У 2002 р на Всесвітній зустрічі на вищому рівні зі сталого розвитку уряду закликали до поступового припинення виробництва фарби, яка містить свинець. У 2011 р був заснований Глобальний альянс по відмові від застосування свинцю у фарбах (Глобальний альянс), покликаний сприяти поступового виведення з виробництва та припинення збуту фарб, що містять свинець, що в підсумку дозволило б усунути загрозу, яку представляють такі фарби. Ключовою умовою для досягнення цієї мети є формування в країнах належної нормативно-правової бази для припинення виробництва, імпорту, експорту, поширення, збуту і використання фарб, що містять свинець. У плані роботи Глобального альянсу передбачена наступна мета: до 2020 р всі країни повинні мати таку нормативно-правову базу та працювати над повною забороною використання фарб, що містять свинець.

Повідомляється, що станом на цей рік, лише 64 уряди підтвердили, що в їхніх країнах діють юридично зобов’язуючі норми по контролю використання фарби, яка містить свинець. За даними ВООЗ, Україна до їх числа не входить.

Нагадаємо, нещодавно ООН назвала кількість людей у світі, які помирають від забруднення навколишнього середовища. У свою чергу Мінекології України повідомляло, що через поганий стан довкілля кожні дві години помирають три українці. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/10/23/u_sviti_tryvayut_prodazhi_tovariv_zi_svyntsem_yakyy_provokuie_dytyachu_rozumovu_1191577