В яких річках України найчистіша вода

2 Жовтня 2017 09:27

В Україні шість річок мають відносно чисту воду.

До списку найчистіших увійшли три великі водні артерії – Тиса, Уж та Прут та три менші – Латориця, Бистриця та Ірпінь, передає «Слово і Діло».

Однак жодна річка в Україні не може претендувати на звання «кришталево чистої».

Так, цьогоріч вода у трьох українських артеріях була значно бруднішою від “помірно забрудненої” – типового для нашої країни рівня.

Найгірші показники спостерігалися у двох річках басейну Приазов’я – Кальміусі та Кальчику, на берегах яких розташувався антилідер екологічного рейтингу – Маріуполь. З початку 2017 року у зазначених річках зафіксували понад 27 випадків масштабного забруднення вод сполуками мангану, міді, хрому та азоту, рівень яких перевищував гранично допустиму концентрацію у десять разів.

Не набагато краща ситуація склалася й на Полтві, вода якої потрапила у категорію “забрудненої”. З початку року у водній артерії, яка протікає через Львів, зафіксували 57 випадків сильного забруднення, при чому піковий вміст сполук азоту у 30-35 разів перевищував гранично допустиму концентрацію, а органіки – у 18 разів.

Вода у Дніпрі наразі зберігає статус “помірно забрудненої”, хоча з початку року у річці зафіксували майже сто випадків високої забрудненості води.

При цьому найгірша ситуація склалася на Київському, Канівському, Кременчуцькому та Дніпродзержинському водосховищах, де показники марганцю часом перевищували допустимі у 20, а міді – у десять разів.

Водночас з початку 2017 року на Дніпровському водосховищі зафіксували лише 6 випадків забруднення, а на Каховському – жодного.

Примітно, що з початку року у більшості річок України рівень нафти – за винятком Кальміусу та Кальчика – не перевищував гранично допустимої концентрації.