Як впливають на організм продукти різного кольору?

22 Жовтня 2017 14:00

 

Наше здоров’я, звичайно, залежить не тільки від кількості споживаних вітамінів і мінералів. Найчастіше більш вагомий внесок в наш настрій і самопочуття вносять так звані колірні складові. Було доведено, що колір їжі може як поліпшити травлення, так і знизити апетит.

Крім відтінків їжі, на апетит впливають освітлення і навколишнє оточення. В 2010 році в Європі був проведений експеримент: звичайні продукти харчування за допомогою особливого освітлення набули невідповідних своєму природному кольору відтінків. Так, м’ясо стало сірим, молоко перетворилося на щось фіолетове, а зелений горошок раптом став червоною ікрою. Запрошені добровольці (досить голодні) здивували експериментаторів: більшість з них не доторкнулися до приготованих страв, а ті, хто все-таки зважився на це, відчули нездужання.

Головний мозок людини отримує інформацію за допомогою органів чуття, формуючи таким чином сприйняття навколишнього світу. Шість органів чуття — це очі (зір), ніс (нюх), язик (смак), шкіра (дотик), вуха (слух) і вестибулярний апарат (відчуття рівноваги та положення в просторі). Що відбувається, коли ми бачимо, наприклад, яблуко? Зорове сприйняття є першорядним, воно запускає процес слиновиділення. Нюх і смакові відчуття, в свою чергу, підключаються до цього процесу, формуючи цілісну картину.

Під час вживання їжі повинно бути як відповідне освітлення, так і правильне сервірування приготованих страв. Наприклад, для поліпшення апетиту і засвоєння їжі рекомендують сервірувати на посуді в жовтих, помаранчевих і червоних відтінках, освітлення також повинно бути яскравим. Для тих, хто звик утихомирювати свій апетит, радять приймати їжу при слабкому освітленні, посуд при цьому повинен бути темних відтінків — бордового, синього або чорного.

Правильний вибір продуктів потрібного кольору дозволяє впоратися з нездужанням, оскільки відсутність у раціоні їжі певних кольорів може призвести як до фізичної, так і до душевної втоми та розладів.

Білий колір

Така їжа білого кольору, як рис, молоко, картопля, макарони, багата на вуглеводи. Продукти білого кольору зменшують дратівливість і виводять з організму токсини.
New Zealand Budget 2010 Preview

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Червоний колір

Буряк, болгарський перець, полуниця, помідори і вишня підвищують працездатність і стимулюють обмінні процеси, покращуючи кровообіг. Допомагають у боротьбі з поганим настроєм і депресією. Кавун, папайя і томати містять ліколен — антиоксидант, який сприяє зміцненню серцевого м’яза і допомагає в боротьбі із серцево-судинними захворюваннями.

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Помаранчевий колір

Морква, кукурудза, манго, апельсин, гарбуз, абрикоси та хурма відновлюють нервові клітини, оновлюють м’язові тканини, очищують організм від шкідливих речовин, покращують настрій, знижують втому та апатію. В продуктах помаранчевого кольору містяться антиоксидант бета-каротин, який зміцнює імунну систему, вітамін С і солі фолієвої кислоти, які зміцнюють серцево-судинну систему.

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Жовтий колір

Лимон, сир, ананаси, яблука, банани покращують апетит, очищують кров, стимулюють травлення. Містять велику кількість вітаміну С і каротиноїдів. Гірчиця і куркума містять антиоксидант куркумін, що допомагає в боротьбі з запальними процесами в організмі. Підвищують розумову і фізичну активність, швидкість сприйняття інформації, піднімають настрій.

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Зелений колір

Листовий салат, зелений горошок, брокколі, зелений виноград активізують імунну систему, нормалізують артеріальний тиск, поліпшують зір, знімають напруження. Фрукти і овочі зеленого кольору містять багато вітамінів і корисних речовин, таких як лютеїн (природний антиокислювач), вітаміни групи В, А, С, К, Е, калій і фолати. У вашому щоденному раціоні харчування обов’язково повинні бути продукти зеленого кольору. Їжа зеленого кольору допоможе впоратися з будь-якою нестачею або надлишком їжі.

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Синій колір

Темний виноград, картопля з фіолетовою шкіркою, сливи, чорниця, смородина. Ці продукти захищають кровоносні судини і покращують зір, зменшують тахікардію, м’язовий біль і напругу, охолоджують та заспокоюють.

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Фіолетовий колір

Виноград, баклажани, ожина. Зміцнює імунну систему, зменшує біль в очах, допомагає при ревматизмі, нервових розладах і хворобах сечового міхура.

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Блакитний колір

Слива і лохина допоможуть у боротьбі зі стресом і зменшать головний біль. Їжа блакитного кольору має антисептичну, антибактеріальну та антигрибкову дію, допомагає при хворобах горла.

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Коричневий колір

Він не належить до основного спектру кольорів, але і про нього не слід забувати. Кава, чай або шматочок шоколаду — на ваш вибір. Стимулює мозкову активність і підвищує працездатність.

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Простеживши і відкоригувавши свій раціон, ви зможете поліпшити своє душевне самопочуття, і як наслідок, прийде фізичне одужання. Якщо ви помітили, що у вашій дієті якийсь колір переважає, то, можливо, ваш організм має потребу в ефекті, який справляють такі продукти.