Якщо волонтери мають вищий рівень довіри за інститути держави то це говорить про політичну кризу в країні, – Федоренко

24 Жовтня 2017 11:30

 

Фото з відкритих джерел

Якщо рівень довіри до державних інститутів та рівень підтримки дій влади у громадян  значно нижче ніж у волонтерських організацій, про що свідчать результати останнього соціологічного дослідження Центру Разумкова, то це свідчить про надзвичайний кризовий стан суспільства. Зокрема, політичну кризу.

Так вважає політолог, голова Київського осередку політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» Олександр Федоренко.

«Згідно опитування щодо рівня довіри громадян до державних та соціальних інститутів найбільший відсоток населення віддав перевагу волонтерським організаціям, їм довіряють 66,7%.  Це говорить про те, що  рівень проведених реформ та «поліпшень» життя  є низьким і недостатнім для українців. Вони здатні віддавати останню копійку волонтерам, часто не перевіряючи відповідні витрати, але інститути державної влади залишаються для громадян чужими», – говорить політолог.

На думку Федоренка, на низький рівень довіри в першу чергу вплинули  провальні антикорупційні реформи, спад виробництва, тривалий конфлікт на Сході, підвищення рівня злочинності. Не можна не виключати також і інцидент з вибухами артилерійських складів в Калинівці, які були сприйняті як один з проявів недолугості влади.

Нагадаємо, що серед інститутів держави та суспільства найбільшу довіру громадян мають волонтерські організації (їм довіряють 66,7% опитаних), Церква (64,4%), Збройні Сили України (57,3%), добровольчі батальйони (53,9%), Національна гвардія України (52,6%), Державна служба з надзвичайних ситуацій (50,5%), громадські організації (48,0%), Державна прикордонна служба (46,4%), українські ЗМІ (48,3%).

Дослідження проводилось з 6 по 11 жовтня 2017 року. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.