22 листопада: це цікаво знати

22 листопадаа 2017 08:00

 124_chaj-u-okna

«Хто поверне в рабство ту країну,
Де стяг свободи затрепетав?»
Максим Рильський

У народі 22 листопада, вшановуючи Мотрону, підмічали: “Якщо Мотря на білім коні приїде, то гостру зиму привезе”.

За церковним календарем 22 листопада вшановують мучеників Онисифора і Порфирія, преподобну Мотрону і преподобну Феоктисту.

Іменинники 22 листопада:
Івани, Олександри, Порфирії, Мотрони і Антонії.

22 листопада народилися:
1801 – Володимир Даль (Козак Луганський), російський вчений, письменник. Прославився як автор «Тлумачного словника живої великоросійської мови».

Події 22 листопада:
1764 – Катерина ІІ ліквідувала гетьманство в Україні,
1960 – запорізький завод «Комунар» випустив першу партію малолітражних легкових автомобілів «Запорожець»,
2004 – початок Помаранчевої революції.
2005 — указом Президента В.Ющенка в Україні 22 листопада проголошено Днем Свободи.
2010 — початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова, які підтримували акціями по всій Україні.

22 листопада відзначається:
День Свободи (свято встановлено в Україні «…з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання у громадян почуття національної гідності, враховуючи історичне значення революційних подій осені 2004 року, які засвідчили волелюбність Українського народу, його прагнення до свободи і демократичних цінностей, та на підтримку ініціатив громадськості…» згідно Указу Президента України «Про День Свободи» від 19 листопада 2005 р. № 1619/2005).
День подяки (у четвертий четвер листопада в США відзначають День подяки, один з самих популярних і старих свят в країні)

Чи знаєте ви, що:
У найближчих сусідів Україна асоціюється з Помаранчевою революцією, національною кухнею та відпочинком.
Як повідомили представники Інституту світової політики:
у білоруських експертів Україна асоціюється з Помаранчевою революцією, Кримом, з дружньою країною, з українською мовою та Києвом.
у Грузії Україна також асоціюється з такими поняттями, як «дружня країна», «велика країна», «стратегічний партнер та союзник», «національна кухня та культура» і «Помаранчева революція».
у Молдові Україну асоціюють зі спільною історією, національною кухнею, великою державою, з Києвом та буфером-рятівником між Сходом і Заходом.
у Росії Україна асоціюється з літом, відпочинком, канікулами, фруктами… Дуже часто також зустрічаються асоціації з родичами, друзями.
у Румунії нашу країну асоціюють з… українськими козаками, Запорізькою Січчю, з Богданом Хмельницьким.
у Польщі сьогодні Україна сприймається в інтелектуальних колах не у позитивних асоціаціях. Перше місце зайняли такі асоціації, як корупція, дефіцит демократії, олігархи. Позначилися розчарування після Помаранчевої революції.
В опитуванні брали участь по 30-50 експертів з Білорусі, Грузії, Молдови, Польщі, Росії та Румунії. Експерти представляли як владу, так і опозицію в цих країнах. (З сайту Аратта)
«Рідна країна»