23 листопада: це цікаво знати

23 листопадаа 2017 08:00

78679465«Синіє темний вечір. Листопад.
Табун вітрів заводить в тихий сад.
І припинає на ремінні віжки,
І жолобами ставить їм доріжки
З черленою листвою.
А до грив
Вплітає верес із осінніх нив…»
Андрій Малишко

У народі 23 листопада, вшановуючи апостола Ераста, підмічали: “Ераст на все гаразд і на холод, і на заметіль”. Іній на деревах передвіщав мороз, а туман — тепло. Однак, якщо у цей день на деревах іній лежав зранку, то до самого Введення (4 грудня) морози будуть змінюватися відлигою.

За церковним календарем 23 листопада вшановують апостолів Ераста, Олімпа, Родіона та інших, мучеників Ореста та Милія.

Іменинники 23 листопада:

Орести, Костянтини, Георгії, Родіони, Прокопи.

Ім’я Орест має давньогрецьке походження і означає «горець, дикун». Чоловіки з цим ім’ям зовнішньо схожі на маму. У школи вчаться непогано, старанні. Люблять тварин, особливо бездомних. Орести лагідні, однак наполегливо йдуть до мети і борються проти будь-якої несправедливості. Комунікабельні, мають багато друзів, люблять природу.

23 листопада народилися:

1823 — Микола Бунге, вчений-економіст, державний діяч. Голова Кабінету Міністрів Російської імперії з 1887 до 1895 рр. За його керування бюджет вперше дістає статус документу обов’язкового до виконання всіма відомствами. У 1887 році добився скасування подушної податі з селян, за його ініціативою введено правила, що регламентували умови праці фабричних працівників. Підтримка М.Бунге розвитку індустрії України, іноземні інвестиції подвоїли видобуток вугілля в Донбасі та активно розвивали залізорудну промисловість Криворіжжя.

1908 — Микола Носов, радянський письменник, автор знаменитої трилогії «Незнайко».

Події 23 листопада:

1708 – російська православна церква піддала анафемі одного з найосвіченіших людей свого часу, гетьмана Івана Мазепу за зраду Петру І. Ця анафема дійсна і до сьогодні.
1938 — Карпатська Україна отримала автономію у складі Чехо-Словаччини.
1963 — в Далласі сталося одне з найгучніших вбивств ХХ століття. Лі Харві Освальд застрелив президента США Джона Фіцджеральда Кеннеді.
2007 — почала роботу Верховна Рада України 6-го скликання, обрана після дострокового розпуску ВРУ 5-го скликання.

Чи знаєте ви, що:

Про хустку
Хустка віддавна слугувала не лише головним убором жінок та дівчат, але й оберегом. Використовувалася у різних обрядах. Зокрема, під час сватання дівчина перев’язувала нею руку парубкові на знак згоди.

Коли козак вирушав у дорогу, кохана дарувала йому хустку на знак вірності, який повинен був оберігати від усіх напастей. Якщо він гинув, хусткою йому вкривали обличчя.

Коли ж козака ховали з військовими почестями, тіло його вкривали китайкою, а вишиту хустину стелили на осідланого коня, як оберіг роду, який не повинен мати переводу.

«Рідна країна»