Депресія і стареча немічність літнього подружжя виявилися “заразними”

22 листопадаа 2017 13:18

Депресія і стареча немічність літнього подружжя виявилися заразними

Фото: АР

Стан немічності або депресії одного з подружжя тягне за собою схожі ознаки в іншого.

Стан депресії і старечої немічності в літніх сімейних парах може передаватися від одного з подружжя до іншого, вважають дослідники з США. Роботу опубліковано в журналі International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Під час дослідження вчені проаналізували дані 1260 літніх сімейних пар (вік подружжя був від 65 років), зібрані в рамках програми вивчення здоров’я серцево-судинної системи. Виявилося, що спостерігається чіткий зв’язок між симптомами старечої немічності і депресивним станом літньої людини.

Більше того, дослідники з’ясували, що стан немічності або депресії одного з подружжя тягне за собою подібні ознаки в іншого. Автори дослідження також зазначають, що в літніх чоловіків було помітно тенденцію до погіршення стану здоров’я та ознак депресії з віком, тоді як у жінок з віком спостерігалося погіршення самопочуття без помітного погіршення депресивного стану.

Стареча немічність – це стан, якому піддається близько 10% літніх людей віком від 65 років. У цьому стані в людини спостерігаються ознаки слабкості, виснаження і гіподинамії (зниженої рухливості).

Взаємна підтримка подружжя в похилому віці знижує негативні ефекти старіння, вважають дослідники.

Джерело: ua.korrespondent.net