Музей-галерея «Становлення української нації»: проект, який не має аналогів

7 листопадаа 2017 16:41

gloryukraine.com.ua

Нині у музейній справі, мабуть, важко здивувати когось новітніми технологіями. Хоча, безумовно, найсучасніші методи виготовлення експонатів та способи оформлення експозицій, застосовані у процесі створення саме цього музею, байдужими не залишають. Скажімо, всі композиції виготовлені не з воску, як у лондонському музеї мадам Тюссо, а з силікону. Створення однієї фігури потребує 2 місяці ретельної праці.

Проте головне, на наше переконання, не тільки й не стільки в цьому.

Головне – в іншому. В унікальності задуму, чиє втілення показало наочно, що патріотизм  був, є і залишається світоглядною цінністю, яка наснажує до творчості.

Музей-галерея «Історія становлення української нації» не має собі подібних ані  в нашій країні, ані деінде у світі.  Історики, художники, скульптори протягом кількох років наполегливо працювали над його науковим і технічним обґрунтуванням, доскіпливо вивчали матеріали історичних досліджень, розробляли технології виготовлення експонатів.  Надихала авторів велика мета – відродити й піднести національну гідність українців, гордість за наші державу, історію, наших славних попередників і сучасників.

Музей об’єднуватиме сюжетні композиції, що  відображатимуть найважливіші етапи розвитку української нації.

Давньоруську добу планується  представити композиціями, які відтворюють часи  сарматів та скіфів;  культуру Трипілля; Київську державу за князювання Святослава Хороброго, Володимира Великого, Ярослава Мудрого.

У розділі «Середньовіччя – початок нового часу»  об’єднаються сюжети за «участі» таких видатних постатей, як Костянтин Острозький, «Байда» Вишневецький, гетьмани Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, переможець московських нападників під Конотопом – Іван Виговський, козаки-визволителі у війську Речі Посполитої короля Яна ІІІ Собєського.

Найширший розділ репрезентуватиме звитяжну боротьбу за Українську державу  — від часів великого гетьмана Мазепи до наших днів. Перед глядачем постануть  гетьман- державник і меценат Іван Мазепа, автор першої української Конституції Пилип Орлик, творці  УНР, лідери визвольного руху новітньої доби. Відвідувачі стануть очевидцями проголошення незалежності 1991р., Помаранчевої революції й Революції Гідності.  Ви побачите  мужніх кіборгів- захисників Донецького аеропорту, воїнів добробатів, бійців на передовій АТО.  Просто у вічі сучасникам мудро і вимогливо дивитимуться великі українці  минулого й сьогодення.

Нині музей-галерея презентує перші композиції – на цей час їх 30. Зокрема, відображено перемовини між візантійським імператором Костянтином Багрянородним та великою княгинею Ольгою  в Константинополі;  сюжетні композиції з князем-воїном Святославом та князем-хрестителем Володимиром. Чотири українські духовні світочі – Тарас Шевченко, Григорій Сковорода, Іван Котляревський та Петро Могила – символізують ідею органічного  симбіозу українських серця, духу та думки.

Поза сумнівом, навіть перші кроки на шляху вітлення цього перспективного проекту свідчать про його унікальність, важливість і зацікавлення широких кіл фахівців-музейників та поціновувачів.

Відомий політик, громадський діяч, науковець Микола Томенко зазначає: «Наша команда (Фонд «Рідна країна», — О.Б.) активно підтримала цей цікавий проект. І тому, що за своїм змістом він певною мірою перегукується з нашим проектом «7 чудес України», який став  у нашій країні вже досить популярним. І тому, що в його основі —  українські світоглядні цінності, які ми сповідуємо. Переконаний, що Україну треба пропагувати насамперед через наші перемоги, здобутки, традиції. Як ніколи необхідно формувати образ українців як нації  звитяжних воїнів, героїв, працьовитих хліборобів, знаних у світі мислителів, геніальних творців. Надважлива, я сказав би, роль  належить конкретним персоналіям у контексті того, що вони встигли зробити чи роблять для України».

Микола Томенко з Іваном Котляревським і Григорієм Сковородою, які стануть складовою галереї-музею “Історія становлення української нації

Отже, 1200 кв. м експозиційної площі, понад 300 картин, мап, діорам та інформаційних стендів, більш як 130 експонатів-фігур видатних українців – це не просто перелік  того, що з часом можна буде (варто і треба!) побачити.  Відвідавши галерею-музей «Історія становлення української нації», ми стаємо свідками й учасниками творення великої нації, за якою –велике майбутнє.

Автор проекту, засновник і керівник галереї-музею – Валерій Галан. Відомий громадський діяч і бізнесмен, спортсмен, обдарована людина. Пан Валерій переконаний, що проект має згуртовувати однодумців у активну спільноту, яка разом його розвиватиме  і вдосконалюватиме. «Ми, українці, зможемо змінити політичну й економічну ситуацію в країні, створити позитивний імідж Україні тільки тоді, коли самі повіримо в себе, у спільну ідею та можливість змін, — говорить  В.Галан. – Адже ми гордий, талановитий,працьовитий, сильний народ, ми патріоти своє Вітчизни. А народ, який знає свою історію – має майбутнє». 

Попереду на авторів проекту чекає копітка і, віримо, вдячна праця. До неї можуть долучитися партнери і спонсори, фахівці – науковці та практики, всі, хто почуваються однодумцями й прагнуть у будь-який спосіб підтримати цікаву й вартісну ініціативу.

Аби приєднатися до проекту, можна зателефонувати:

+380 99 015 04 52

написати:

info@gloryukraine.com.ua

відвідати сайт:

www.gloryukraine.com.ua

Олена Бондаренко