Нацопера в листопаді запрошує на ювілейний гала-концерт і поновленого «Фауста»

1 листопадаа 2017 12:22
Національна опера України 8 листопада відзначить святковим гала-концертом 150-й ювілейний сезон, що розпочався у вересні.

А 18 і 19 листопада представить глядачам поновлену оперу Ш.Гуно «Фауст», яку понад 10 років тому  запропонував столичному глядачу у власному прочитанні італійський режисер Маріо Корраді. Про це Укрінформу повідомили у прес-службі театру.

«Гала-концерт 8 листопада стане кульмінацією святкування ювілею, бо саме в цей день 1867 року Київський оперний театр уперше підняв свою завісу», – йдеться у повідомленні.

Як поінформували в театрі, до програми ювілейного гала-концерту включено найвідоміші фрагменти оперних та балетних вистав у виконанні провідних оперних солістів,  артистів балету та хору.

Спеціально до цієї події в театрі здійснили постановку сцени «Запорізька Січ» з опери Миколи Лисенка «Тарас Бульба», яка разом з увертюрою до цієї опери складе перше відділення концерту. Партію Тараса Бульби виконає прекрасний бас Сергій Магера, Андрія – Валентин Дитюк, Остапа – Олександр Мельничук, а Володимир Тишков, який нещодавно поповнив трупу, виконуватиме роль Кирдяги.

У другому відділенні концертної програми глядачі побачать найвідоміші фрагменти світової оперної та балетної класики, зокрема арії та сцени з опер Дж. Верді, Ж. Бізе, Дж. Пуччіні,   С. Гулака-Артемовського («Запорожець за Дунаєм»).

Балетна трупа буде представлена на гала-концерті фрагментами з балетів «Лебедине озеро» П.Чайковського та «Лісова пісня» на музику М.Скорульського.

Завершиться концерт виконанням Духовного Гімну України «Боже, Великий, Єдиний» М. Лисенка, який ще називають молитвою за Україну.

Наступною знаковою подією ювілейного 150-го сезону стане поновлення опери «Фауст» Шарля Гуно. Її понад 10 років тому запропонував столичному глядачу у власному прочитанні італійський режисер Маріо Корраді.

Він переніс історію, яку розповіли Гете і Гуно, у наш час. У постановці Корраді Фауст – ІТ-ішник, який, бажаючи піти на той світ, вибирає не отруту в чаші, а ін’єкцію у вену. Мефістофель та його підручні виявляються чудовими пластичними хірургами, які успішно роблять Фаусту операцію з омолоджування. Таке осучаснення сюжету італійський режисер пояснив бажанням зацікавити молодь, що виросла на «Зоряних війнах» та «Матриці».

Як розповіли у Нацопері, осучаснення «Фауста» знайшло свій відбиток  у сценографії,  костюмах та постановці хореографічних сцен. Але тоді вистава недовго протрималася на сцені театру, оскільки київська публіка неоднозначно сприйняла цю режисерську версію. Проте  часи змінилися, тож, на переконання  головного режисера театру Анатолія Солов’яненка,  сучасні прочитання класики теж мають бути в репертуарі Нацопери.

Поновлену виставу «Фауста»  глядачі зможуть побачити 18 і 19 листопада.

А шанувальникам танцю 23 листопада запропонують оцінити сучасний балет і сучасне прочитання казки Андерсена  «Снігова королева». Лібрето та музичну концепцію  вистави створили художній керівник балетної трупи театру Аніко Рехвіашвілі та диригент Олексій Баклан.

Балет «Снігова Королева» поставлено за мотивами однойменної казки Ганса-Крістіана Андерсена, але музична складова дещо несподівана. Основа вистави – музика Петра Чайковського, а також твори Анатолія Лядова, Антона Рубінштейна, Едварда Гріга, Жюля Массне. Крім того, були використані фрагменти двох симфоній Чайковського – 6-ї та «Манфред».

Головні ролі виконують Анастасія Шевченко (Снігова королева), Тетяна Льозова (Герда), Микита Сухоруков (Кай) та інші артисти театру.

https://www.ukrinform.ua