Нове життя не з понеділка, а зараз: 8 кроків, щоби стати щасливішим та здоровішим

3 листопадаа 2017 09:11
Ми обіцяємо собі розпочати нове життя з понеділка, з 1-го числа… ну добре, з Нового року – точно, правильно харчуватися, займатися спортом тощо, але наміри часто так і лишаються намірами, адже великі зміни лякають.

Тож варто спробувати почати з 8 кроків, маленьких, зате у правильному напрямку.

Як почати робити своє життя щасливішим та здоровішим уже сьогодні, радить Українська правда. Життя  з посиланням на The Huffington Post.

Жодних гаджетів перед сном

Багато хто чув про те, що “блакитне світло” від екранів може заважати нам заснути, але виявляється, гаджети здатні ще й знижувати саму якість нашого нічного відпочинку.

У 2014-му році нейробіолог із Гарварда Енн-Марі Чанг дослідила, як впливає на людей читання звичайної паперової книги перед сном порівняно з читанням із девайсів на кшталт телефона чи планшета.

 Перед сном краще не читати з електронного девайсу. Фото racorn/Depositphotos

“Учасникам, котрі читали зі світловипромінюючих девайсів, потрібно було більше часу, щоби заснути, фаза швидкого сну в них була коротшою, а перед сном вони були більш збуджені. Також ми виявили, що після 8-годинного сну ті, хто читав зі світловипромінюючого девайсу, були більш сонні та довше прокидалися”, – розповіла дослідниця Scientific American.

Підводьтеся кожні 20 хвилин

Сидіння – це нове паління. Сидячий спосіб життя загрожує нам численними проблемами зi здоровям, тож якщо ви візьмете собі за правило кожні 20 хвилин вставати на 2 хвилини, це матиме потужний позитивний ефект. Щоби не забувати про це, можна встановити таймер або  програму-нагадування на смартфоні чи комп’ютері.

Менше цукру

Цукор – він усюди. У дрессінгах до салатів, у батончиках із граноли, спортивних напоях та йогуртах із різними смаками. Щоби його в вашому раціоні було поменше, лікарі радять максимально уникати оброблених продуктів, а ще уважно читати етикетки і враховувати, що цукор у переліку інгредієнтів може ховатися й під іншими назвами.

 Експерти радять скоротити споживання цукру. Фото minoandriani2/Depositphotos

Спіть зручно

“Сон має великий вплив на наше психічне здоров’я, на рівень стресу, концентрацію та чіткість мислення, а ще на фізичне здоров’я, напряму корелюючи з контролем ваги та ризиком розвитку хронічних захворювань”, – говорить доктор Ліза Бенія.

На сон ми витрачаємо третину нашого життя, але своєму спальному місцю ми зазвичай чомусь приділяємо уваги менше, ніж  автомобілю чи комп’ютеру. Подбайте про те, щоби і матрац, і постіль забезпечували вам максимальний комфорт та затишок під час сну.

Не обідайте на робочому місці

Перерва на обід, під час якої ви кудись виходите, помагає перервати цикл концентрації на робочих завданнях, перезавантажити мозок, а ще згадати зробити щось корисне для себе – попити води, зробити розтяжку, обрати здорову їжу замість джанкфуду.

Користуйтеся сходами, а не ліфтом

Навіть якщо ви поки не готові почати ходити до спортзали, бодай невеличка доза фізичних навантажень буде корисна. Почавши з 0 хвилин, витрачених на фізичну активність щодня, поступово дійдіть до 10, 20, а до того часу, можливо, і знайдеться вид спорту, що вас захопить.

 Навіть якщо ви поки не готові піти до спортзали, намагайтеся щодня давати собі хоч трішки фізичних навантажень. Фото lzf/Depositphotos

Дихальні вправи

Стрес іноді буває хорошим і корисним, але це в жодному разі не про хронічний стрес, котрий загрожує тривожністю, депресією, серцевими хворобами, збільшенням ваги, проблемами з пам’яттю та концентрацією.

“Перш ніж заснути і перш ніж розпочати день, присвятіть зайві 5 хвилин тому, щоби ваш мозок звільнився від стресу… Уповільніть своє дихання до 6 вдихів на хвилину. Це знижує здатність мозку передавати тілу стресові сигнали, діючи як вбудований фільтр стресу, котрим ви можете користуватися щодня”, – радить ад’юнкт-професор Університету Корнелла, нейробіолог Адам Андерсон.

“Контрольоване дихання допомагає вам отримати енергію, котра потрібна вам, щоби почати день, зменшує стрес, помагаючи вам заснути ввечері, та знижує ризик довгострокових наслідків, таких, як серцево-судинні хвороби та послаблена імунна система”, – говорить він.

 Дихальні вправи допомагають позбутися стресу. Фото shuravaya/Depositphotos

Зустрічайтеся з друзями

Більшість експертів погоджуються, що соціальні зв’язки подовжують людині життя. Щоправда, науковці не одностайні в тім, від кого нам у цьому плані більше користі – від родичів чи від друзів.

“Із кінця 1980-х дослідження вказують на те, що це – правда. Люди, котрі мають тісні стосунки з родиною і друзями, з великою вірогідністю житимуть довше, ніж люди ізольовані та самотні. Цей ефект по відношенню вдвічі більший, ніж від регулярних вправ чи підтримування нормальної ваги”, – зазначає доктор Крейг Міллер.

Нагадаємо, ще одна дуже корисна річ, яку ви можете для себе зробити – це відмовитися від шкідливих звичок. Скористайтеся порадами експерта з нейролінгвістичного програмування.