Подрімати корисно: 8 маловідомих фактів про людське тіло

23 листопадаа 2017 17:18

8 маловідомих фактів про людське тіло
Кожного дня наше тіло виконує тисячі надзвичайно важливих функцій, які просто життєво необхідні для хорошого стану здоров’я та самопочуття.

У більшості випадків ви добре усвідомлюєте, які саме важливі функції виконує ваш організм. Втім, існує багато і таких процесів, про які ви не знаєте.

Вони також дуже важливі для діяльності організму, хоча і видаються цілковимо неймовірними.

Пропонуємо вашій квазі 8 цікавих фактів про людське тіло, яких ви, швидше за все, не знали.

1. Кількість волосся

На тілі середньостатистичної дорослої людини така сама кількість волосся (відомого як пух), як у шимпанзе. Різниця в тому що, у випадку людини, волосся набагато тонше, ніж у шимпанзе. Також у нашому випадку волосся втратило свою захисну функцію. Така ситуація з волоссям на тілі безперечно виникла через еволюцію та носіння одягу для захисту від холоду.

2. “Гусяча шкіра”?

У вас досить часто могло виникати відчуття, відоме як гусочка. Це піломоторний рефлекс, реакція, яка б виникла у людини в минулому: волоски на тілі піднімаються, щоб захистити його від холоду та інших небезпек, як от диких тварин. Очевидно, що зараз ця функція є непотрібною. Хоча ми більше не маємо такої кількості волосся на тілі, шкіра продовжує реагувати так само.

3. Кліпання

Людина проводить п’ять років свого життя кліпаючи. Можливо, ви вже знаєте, що це дуже важливо для очей, адже кліпання захищає та доглядає їх. Кліпання зволожує ваші очі та дає їм відпочити, вони ж не можуть постійно залишатися відкритими. Кліпання – це також і захисний імпульс, адже ви кліпаєте тоді, коли щось наближається до вашого обличчя.

4. Кислота у шлунку

У нашому шлунку міститься хлоратна кислота, яка виробляться його клітинами. У промисловості цей вид кислоти вважається дуже їдким, саме тому її використовують в металургії. Втім, слизове покриття на стінках шлунку захищає вас від руйнівного впливу кислоти, саме тому вона не завдає вам шкоди.

5. Бактерії та клітини

Організм люди – це величезне скупчення бактерій. Насправді, згідно з результатими підрахунків, число бактерій в декілька разів перевищує кількість клітин (співвдіношення десь один до десяти). Звісно, це в жодному разі не означає, що всі бактерії в організмі шкідливі для вашого здоров’я. Серед них є і корисні, які допомагають підтримувати організм у хорошому стані.

6. Подрімати корисно

Подрімати протягом 20 хвилин корисно для вашого здоров’я. Це покращує концентрацію, настрій та продуктивність праці. Тим не менше, довший сон може мати негативні наслідки. Ви можете почуватися більш втомленими та дратівливими.

7. Мертві клітини

Кожного дня ваш організм позбувається від величезної кількості мертвих клітин, переважно клітин шкіри. Це приблизно два кілограми мертвих клітин на рік.

8. Чутливість

Як ви вже знаєте, у тілі людини дуже велика кількість нервових закінчень, які дають нам змогу відчувати навколишнє середовище. Найбільш чутливі знаходяться на губах та пальцях, а найменш чутливі на середині спини.