Прогулянка по Воздвиженці і Дегтярній в Києві: місце, де народився Михайло Булгаков, і фото з круасаном

1 листопадаа 2017 14:29

Елітною родзинкою Подолу можна назвати новий мікрорайон Воздвиженка. Вона побудована на місці стародавнього урочища Гончарі-Кожум’яки. Це урочище згадується в легенді про Кирила Кожум’яку, який нібито знищив тут змія-людожера. Але багато хто дотримується іншої версії: жив тут не богатир, а саме сам змій.

1273912

На початку вулиці можна помилуватися Хрестовоздвиженською церквою (вул. Воздвиженська, 1). Двоповерхова біла святиня відома тим, що тут хрестили письменника-містика Михайла Булгакова.

1273958

Храм спочатку був дерев’яним, але після пожежі його відбудували з каменю. За традицією цей храм в старовину відвідували київські ремісники, які жили в районі столичної Воздвіженки. У храмі зберігаються мощі святих, яким можна поклонитися.

Цегла від будинку, де народився Булгаков
 
Не можна пройти повз будівлю на вул. Воздвиженській, 10-а.

1273934

1274010

Стіну будинку прикрашає незвичайний мурал з зображеннями напівоголених дівчат.

1273939

Кожне з них – в рамці.

1274020

А будівля по сусідству під №10-б має особливе значення в світі літератури. Саме на цьому місці трохи ще 10 років тому знаходився будиночок, де в 1891 році народився легендарний письменник Михайло Булгаков. У ньому майбутній містик жив до 14 років, а потім його сім’я переїхала в інший район столиці. До речі, фанати письменника після руйнування будівлі розібрали будинок по цеглинці і навіть примудрялися продавати їх на аукціоні.

Троянди і лікар, що лікує все людство
У центрі мікрорайону Воздвиженка знаходиться площа мистецтв, де в теплу пору завжди цвітуть розкішні троянди, серед яких можна посидіти на лавочці. Там же часто проходять різні фестивалі. Площа і яскраві будиночки Воздвиженки можна побачити в художніх фільмах і серіалах українського виробництва, а також у багатьох кліпах естрадних співаків, наприклад, Потапа і Насті Каменських.

1273975

1273982

Варто звернути увагу на будівлі №25 і №27. В останньому будівлі закладені цеглою вікна на першому поверсі. Зараз там ветклініка, а й раніше будинок належав спадковим ветеринарам, які проживали тут понад століття. На стіні встановлена табличка: “Медичний лікар лікує людину, а ветеринарний – людство”.
 
Вуличка, яку назвали на честь кожум’як

Не можна не помітити новий будинок на вулиці Кожум’яцькій, 18, який виділяється особливими декоративними прикрасами в стилі модерн – напівкруглими вікнами з листовою прикрасою і мозаїкою.

1273984

1273994_01

Сама ж вулиця Кожум’яцька названа в честь шкіряного заводу, що знаходився тут ще з ХVII століття,  який належав київському купцеві Юхиму Мітюку. Цехи заводу перебували тут до кінця XIX століття, коли тут ще жили останні київські ремісники.
 
Вишукані будинки і “Воздвиженський Біг-Бен”

На Воздвиженці зараз неймовірно затишні вулиці, але ж колись там протікав струмок Киянка (між горами Замковою і Щекавицькою), який впадав в річку Глибочицю. Розкішні будинки, наприклад, на вулицях Дегтярній і Кожум’яцькій, поєднують в собі сучасні технології і матеріали, але в той же час – фасади виконані в різних стилях – романтизму і конструктивізму XIX століття … Перші поверхи в будинках – нежитлові, їх займають підприємці, який по-своєму прикрашають вулицю різними арт-об’єктами. Так нещодавно там “прописався” величезний усміхнений круасан, який вже встиг потрапити в списки найпопулярніших місць для селфі.

1274009

А ще біля будинку на вулиці Дегтярній, 11, який є частиною ЖК “Поділ Град”, можна побачити вишукану оглядову вежу з годинником.

podol_new_3_9756260_9756297___01

Місцеві жителі встигли її прозвати “Воздвиженський Біг-Бен”. Жителів житлового можна назвати щасливчиками, адже в 7 хвилинах ходьби розташований Андріївський узвіз, де можна зустріти не тільки українських зірок шоу-бізнесу та політиків, а й відомих голлівудських акторів.

Фото: Григорій Салай

1_200

https://kiev-ukr.segodnya.ua