Як відзначити День української мови та писемності: радіодиктант, ігри, музика

9 листопадаа 2017 10:07
Як відзначити День української мови та писемності: радіодиктант, ігри, музика
Державним святом 9 листопада стало у 1997 році. Приурочено воно до дня вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Саме автора “Повісті минулих літ” Нестора Літописця вважають «батьком української словесності». В Києві до Дня української мови та писемності пройдуть культурні та мистецькі акції, також усіх охочих запрошують приєднатися до написання радіодиктанту національної єдності.
Традиційно цього дня покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю, нагороджують кращих популяризаторів рідного слова і видавництва, стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.
З 2010 року 9 листопада проходить унікальна акція – радіодиктант національної єдності, започаткований Українським радіо. За 17 років він перетворився на міжнародний флешмоб і щороку має все більшу кількість учасників. Якщо у 2000 році було надіслано близько тисячі робіт, то минулого року їх надійшло понад 21 тисяча. Приєднатися до радіодиктанту просто – варто лише увімкнути приймач на Перший канал Українського радіо  чи радіо “Культура” о 12.00. UA: ПЕРШИЙ покаже трансляцію заходу на офіційному YouTube-каналі за посиланням.

Початок диктування о 12.30. Текст диктанту  створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до всіх приписів і норм правопису і складається з близько 150 слів. В прямому ефірі його читатиме автор тексту, мовознавець Олександр Авраменко.
Традиційно диктант складатиметься зі 100-120 слів. Ті, хто напише його без помилок, будуть відзначені призами. Важлива умова – перевірятимуться лише диктанти, надіслані 9 і 10 листопада. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Українського радіо: Київ-1, вул. Хрещатик, 26. Індекс – 01001. Також протягом 24 годин можна надіслати скан чи фотографію на елек1тронну пошту rd@nrcu.gov.uа. Оголошення підсумків і урочистий фінал акції відбуватиметься в грудні.
Диктант треба надіслати на адресу Українського радіо: Київ-1, Хрещатик, 26, або скан чи фотографію на елек1тронну пошту rd@nrcu.gov.uа. Перевірятимуться лише роботи, надіслані 9 і 10 листопада, а ті, хто напише диктант без помилок, будуть відзначені символічними призами. Цьогоріч диктант проходить під девізом  “Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета”. Організатори зазначають, що радіодиктант – це насправді не про грамотність, а про єднання тих, хто любить і шанує українське слово. Тому  його краще писати, запросивши друзів чи колег.

В столиці однією з локацій стане аудиторія імені Максимовича, що у Червоному корпусі Київського університету ім. Т.Шевченка. Тут радіо диктант  писатимуть митці, культурні діячі, студенти та школярі.
Київська міська державна адміністрація запрошує киян написати диктант у Колонній залі (вул. Хрещатик, 36) разом із представниками структурних підрозділів апарату КМДА, викладачами та кращими студентами університету «Україна». Реєстрація охочих написати диктант у приміщенні столичної мерії розпочнеться об 11.30.
Також долучитися до флешмобу запрошують Державна бібліотека Украни для юнацтва (подробиці), “Оціум 51. Бібліотека на Русанівці” (деталі), Центр Української культури та мистецтва (деталі) тощо. ​
Безкоштовні курси української мови, ГО “Український світ”, проект Є-Мова запрошують яскраво й позитивно відсвяткувати 9 листопада – День української писемності та мови. У програмі – мовні ігри та конкурси, створені викладачами-волонтерами, відкриття мовних секретів, комфортна атмосфера та цікаве спілкування. Запрошуються усі, хто любить українську мову, хоче збагатитись знаннями та знайти друзів і однодумців. “Родзинкою” свята є виступи наших поетів і поеток.
– Приходьте і ви переконаєтесь, що українська – це інтелектуально, весело, сексуально, – стверджують організатори.
Захід відбудеться в Інституті біохімії НАН України (м. Київ, вул. Леонтовича, 9, актова зала) з 18.30 до 21.00. Вхід вільний.
Українською мовою гарно виходить навіть реп. Переконає у цьому перший фестиваль українського перу ПроМОВА. Унікальна подія вперше на одній сцені стільки учасників з Дніпра, Рівного, Києва, Львова, Чернігова, Луцька, Черкас: Талановиті та амбітні репери вкотре доведуть усім: український реп існує й розвивається шаленими темпами! Концерт пройде в клубі “Атлас”( вул. Січових Стрільців 37-41) 9 листопада о 19.00. Також організатори влаштують пряму трансляцію фестивалю.

Особливу подію до свята підготував Київський академічний театр опери і балету для дітей і юнацтва.  Ввечері у артистичній вітальні відбудеться концерт-вистава «Елегія душі», в якому прозвучать поетичні твори Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Миколи Вороного та Миколи Вінграновського на музику Миколи Лисенка.
– Людина – невід’ємна частина природи і зміни настроїв у її душі, як правило, співзвучні зміні відтінків та барв у природі. В основі нашого проекту – чотири історії кохання: тривожна осіння, холодна зимова, обнадійлива весняна і пристрасна літня, – розповіла режисер-постановник вистави Лариса Моспан-Шульга. На створення концерту-вистави «Елегія душі» нас надихнула різнобарвна і багатогранна вокальна лірика Миколи Віталійовича Лисенка на вірші чудових українських поетів.

До Дня писемності і мови приурочений й ярмарок «МЕДВІН: Книжковий світ». Свято української книги проходитиме з 10 до 12 листопада з 11.00 до 19.00.​на території НСК Олімпійський.  На ярмарку працюватиме книжкова кухня, де знані і молоди письменники демонструватимуть свої літературні та кулінарні таланти. Українські видавництва презентуватимуть свої книжки, влаштовуватимуть зустрічі з авторами. Відвідувачі мають змогу придбати книжки за цінами видавництв. ​
https://vechirniykiev.com.ua/news/yak-vidznachyty-den-ukrayins-koyi-movy-ta-pysemnosti-radiodyktant-ihry-muzyka