31 грудня: це цікаво знати

31 Грудня 2017 07:43


Цей день в історії:

У 1869  році англійський археолог-аматор Джон Вуд на південь від Ізміру виявив на семиметровій глибині руїни храму Артеміди, який вважався одним із семи античних чудес світу.

1899 рік  – початок ефемеридного часу (року). Ефемерідний час (ET) – ідеально рівномірна шкала часу, впроваджена за рішенням з’їзду Міжнародного астрономічного союзу в 1952 році.

В 1904-му  вперше масово святкували  Новий  рік на площі Таймс-сквер (тоді – Лонгакр) у Нью-Йорку.

1942 року  відбувся “Бій у Баренцевому морі” або “Новорічний бій” між британськими кораблями, що входили до складу арктичного конвою JW-51B і німецькими рейдерами. Слабкіші англійські сили (2 крейсера, 5 есмінців і кілька легкоозброєних судів) змогли відігнати німецьку ескадру (1 лінкор, 1 важкий крейсер, 6 есмінців). У результаті цього Адольф Гітлер відправив у відставку адмірала Редера.

1968-го відбувся  перший у світі політ надзвукового пасажирського літака Ту-144. Це сталось за декілька місяців до першого польоту англо-французького літака Concorde, на який Ту-144 був вражаюче схожий. Зроблений за краденою констуркторською документацією, наспіх, з єдиною метою випередити Захід, Ту-144 виявився вкрай невдалим літаком. Він дороблявся протягом наступних п’яти років, однак після катастрофи в червні 1973 на Паризькому авіашоу в Ле-Бурже, що привела до загибелі 9-х людей, жоден його екземпляр так і не був куплений жодною з авіакомпаній. На внутрішніх лініях в СРСР Ту-144 виконав лише близько ста польотів і після ряду авіакатастроф був знятий з виробництва.

1989-й — у Києві відкрито першу ділянку довжиною 1,9 км третьої, Сирецько-Печерської лінії київського метрополітену, з трьома станціями: “Золоті ворота”, “Палац спорту”, “Мечникова” (нині “Кловська”).

У 2004 році   на Тайвані відбулося офіційне відкриття хмарочоса “Тайбей-101”, найвищого на той час у світі – 509 м.

Народилися:

1877 рік — Гнат Хоткевич, український письменник, композитор, мистецтвознавець, етнограф, педагог, театральний і громадсько-політітичний діяч. Найвизначнішим досягненням прозової творчості Хоткевича стала романтична повість з гуцульського життя “Камінна душа”. На еміграції в Галичині заснував у с. Красноїля (тепер Івано-Франківської області) Гуцульський театр. Хоткевич є автором близько 600 музичних творів — романсів, хорів, струнних квартетів, творів великого формату для бандури та оркестру банду. В 1909 році у Львові ним видано перший підручник гри на бандурі.

У 1880 році — Джордж Маршалл, американський генерал, голова об’єднаного штабу союзників у роки 2-ї Світової війни, держсекретар США; розробив програму економічного відродження післявоєнної Європи (“план Маршалла”).

1937 року — Ентоні Хопкінс, валлійський актор, лауреат премії “Оскар” (Мовчання ягнят, Диявол і Деніель Уебстер, Червоний дракон, Ганнібал, Місія неможлива 2, Інстинкт, Маска Зорро, Легенди осені, Дракула).