27 грудня: це цікаво знати

27 Грудня 2017 08:21

27 грудня 1595 року народився Богдан Хмельницький, український військовий, політичний та державний діяч. Гетьман України, керівник національно-визвольної війни українського народу.      

Цей день в історії:

 У 1932 році в самий розпал Великої депресії в Нью-Йорку відкрився найбільший у світі театр мистецтв “Рейдіо-Сіті  Мьюзик-холл”, розрахований на 5945 місць.З тих пір його відвідало більше 300 мільйонів глядачів, що побували на прем’єрних показах фільмів, спектаклях, концертах і спеціальних урочистостях.

В цьому ж році вийшла постанова ЦВК і РНК СРСР про введення в СРСР єдиної паспортної системи та “обов’язкового запису паспортів” (за нею переслідувались, зокрема, кобзарі як люди, що “не проводять громадсько-корисної роботи”).

1945 рік – у Нью-Йорку представники 28 країн підписали угоду про створення Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) і Міжнародного банку реконструкції і розвитку. Більш відомий як Світовий банк, МВФ почав свою діяльність в 1947 році.

В 1959-му від семи поштовхів землетрусу на півночі Туреччини загинуло більше 50 тисяч чоловік, сотні тисяч жителів провінцій Ерзінджан, Сівас і Самсун втратили житло і протягом всієї зими потерпали від лютих морозів, що часом досягали 30-и градусів.

1979-го за рішенням керівництва СРСР 75-тисячний контингент радянських військ увійшов на територію Афганістану.Цього ж дня було проголошено, що новим правителем Афганістану став Бабрак Кармаль, котрий, перебуваючи у Ташкенті (Узбекистан), повідомив співвітчизників про зміну керівництва країною по радіо – три дні перед тим радянські групи командос “Грім” і “Зеніт” взяли штурмом президентський палац в Кабулі і вбили главу афганського комуністичного режиму Хафізуллу Аміна. Інтервенція Радянського Союзу в Афганістан, що завершилась у травні 1988 року, так і не припинила громадянську війну в країні і коштувала СРСР не тільки життя 15 тисяч громадян та близько 50 мільярдів доларів прямих матеріальних затрат, але й привела до різкого загострення стосунків із США, країнами Західної Європи та Китаєм і фактичного гальмування процесу розрядки.

1997 року на Сирецько-Печерській лінії була введена в експлуатацію станція “Печерська”. “Печерська” – станція глибокого закладення, з’єднується з одним підземним вестибюлем чотиристрічковим ескалатором з двома нахилами. Назва станції зобов’язала авторів побачити золоті бані Печерської лаври – про це свідчить золотисте склепіння з анодованого алюмінію як платформи, так і проміжного вестибюлю.

Сьогодні народилися:

1595 року народився Богдан Хмельницький, український гетьман, очолив Національно-визвольну війну 1648- 1657 років.

1822-го — Луї Пастер, французький хімік і бактеріолог.Основоположник сучасної мікробіології та імунології; розобив метод консервування (пастеризація) і заходи профілактичної вакцинації проти холери, сибірської виразки, сказу.

1901-й — Марлен Дітріх (Марія Магдалена фон Лош), американська актриса німецького походження (Блакитний ангел, Білява Венера, Суд в Нюренберзі, Свідок обвинувачення, Просто жиголо).

В 1934 році народилася Лариса Латиніна (Дірій), 9-разова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, володарка найбільшого числа олімпійських нагород за всю історію Олімпійських ігор.