Народні депутати від фракції “Блок Петра Порошенка” (БПП), які перешкоджали затриманню лідера політичної партії “Рух нових сил” Міхаіла Саакашвілі і свідомо брали участь в акціях проти сувернітету України, мають скласти свої мандати. Про це заявила представник президента у парламенті Ірина Луценко у середу, 6 грудня.

Мова йде про Мустафу Найєма, Світлану Заліщук та Сергія Лещенка.

Луценко зазначила, що ці нардепи прикриваються мандатами фракції БПП.

“Депутати мають прийняти своє політичне рішення. Якщо це так, і вони робили це свідомо (підтримували акції проти сувернітету України, – ред.), вони мають скласти мандати, тому що люди, які їх обирали, не довіряли їм підривати сувернітет України. Якщо вони цього не зроблять, буде політична реакція фракції. Але все буде робитися у правовій площині”, – заявила Луценко.

За її словами під політичною реакцією фракції мається на увазі висловлення недовіри зазначеним нардепам і пропозиція до них складати свої мандати.

“Наша задача – спонукати цих депутатів скласти мандати самостійно, коли вони заявляють, що їм не підходить позиція БПП”, – сказала Луценко.

Нагадаємо, уранці 5 грудня правоохоронці прийшли з обшуками у київську квартиру екс-очільника Одеської області і лідера Руху нових сил Міхеїла Саакашвілі. Після слідчих дій Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 Кримінального кодексу України, затримали політика. Крім того, активісти спробували облаштувати барикади навпроти під’їзду будинку, в якому живе Саакашвілі, у результаті чого сталися сутички між прихильниками політика і силовиками.

Згодом активісти витягли Саакашвілі з автівки Служби Безпеки України. Політик виступив перед своїми прихильниками і закликав їх піти до будівлі парламенту.

6 грудня близько 6.00 ранку правоохоронці здійснили спробу штурму наметового містечка активістів, які підтримують Саакашвілі в Маріїнському парку. У поліції заявили, що проводили заходи з розшуку екс-президента Грузії, у той час активісти почали чинити супротив й провокувати правоохоронців.