Британія і ЄС завершили перший етап переговорів про “брекзит”

17 Грудня 2017 09:52

Після шести місяців напружених переговорів Європейська рада офіційно оголосила про завершення першої фази “брекзиту” і перехід до етапу узгодження майбутніх торговельних відносин між Британією і ЄС.

І Євросоюз, і Великої Британії на цих переговорах продемонстрували, що хочуть і готові укласти угоду, і що діють відкрито і чесно, сказав президент Європейської Ради Дональд Туск.

У якийсь момент здавалося, що розбрат в уряді Терези Мей і складність обговорюваних питань можуть цьому перешкодити.Однак рішення про перехід до другої фази переговорів щодо “брекзиту”, ухвалене у Брюсселі лідерами країн Євросоюзу, свідчить про те, що початкові труднощі вдалося подолати.

На другому етапі мають бути обговорені майбутнє відносин між Лондоном і ЄС після того, як Британія покине цю організацію. Це включає обмежений за тривалістю перехідний період і питання торговельних відносин.

Перспектива

27 країн, які залишаться у ЄС, постановили, що в ході першого етапу переговорів досягнуто значного поступу, проте, за словами канцлерки Німеччини Ангели Меркель, друга фаза обіцяє бути ще складнішою.

Втім, британський прем’єр-міністр Тереза Мей назвала рішення про перехід до другої фази переговорів з ЄС важливим кроком на шляху до плавного і впорядкованого брекзиту.

А президент Франції Еммануель Макрон заявив, що, зробивши крок вперед, Євросоюз зміцнив свою єдність, захистив спільний ринок і забезпечив “виконання власних правил”.

Тепер переговори зосередяться на довгострокових відносинах між Євросоюзом і Великобританією. Вони відновляться вже в січні, і в першу чергу їх учасникам належить обговорити умови дворічного перехідного періоду після того, як у березні 2019 року Британія покине ЄС.

Євросоюз уже опублікував документ, що визначає рамки другої фази переговорів, згідно з яким обговорення майбутнього економічного співробітництва між Британією і Євросоюзом почнеться не раніше березня наступного року.

Однак окремі члени ЄС можуть почати індивідуальні переговори з Лондоном уже зараз, що не може не радувати Даунінг-стріт.

Цей документ також підтверджує, що Британія залишатиметься під юрисдикцією Європейського суду і зобов’язана забезпечувати свободу пересування громадянам ЄС упродовж усього перехідного періоду.

При цьому угоди щодо кордону з Ірландією, так званий “білль про розлучення” і права громадян ЄС і Британії, під якими минулої п’ятниці підписалася Тереза Мей, повинні “дотримуватися повною мірою і найближчим часом трансформуватися у відповідне законодавство”.

“Оскільки Великобританія на час перехідного періоду залишається в митному союзі і спільному ринку, їй необхідно буде дотримуватися торгової політики ЄС”, – мовиться в цьому документі.

http://www.bbc.com/ukrainian/news-42371229