Будівля Національного цирку не підлягає приватизації – Мінкультури

7 Грудня 2017 11:20
Міністерство культури України не передавало будівлю Національного цирку в комунальну власність м.Києва і наполягає на тому, що провідні національні культурні установи не підлягають приватизації чи передачі.

Про це йдеться в заяві, опублікованій 6 грудня на офіційному сайті міністерства.

“Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація, що Київська міська рада прийняла рішення щодо безоплатної передачі до комунальної власності територіальної громади міста Києва будівлі державного підприємства “Національний цирк України”, що знаходиться за адресою: м. Київ площа Перемоги, 2. Повідомляємо, що Мінкультури не є ініціатором зазначеного питання та не надавало згоду на передачу до комунальної власності територіальної громади міста Києва будівлі державного підприємства “Національний цирк України”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, прийняте рішення Київської міськради суперечить Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності” та Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 21.09.1998 № 1482, де передбачено, що ініціатива щодо передачі об’єктів права державної власності може виходити від органу, уповноваженого управляти державним майном, тобто від Міністерства культури України.

Це рішення також порушує Указ Президента України від 16 червня 1995 року № 451, зокрема п.2,  яким заборонено органам  виконавчої  влади  передавати закріплене за національними закладами (установами) України майно, що перебуває у державній власності, будь-яким органам, підприємствам, установам, організаціям.

“Позиція Мінкультури з означеного питання є незмінною: Національний цирк України, як  і Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка, Національна філармонія України, Київське державне хореографічне училище, Національний музей  історії України тощо мають бути флагманами  впровадження державної політики у сфері культури і мистецтв, не підлягають приватизації і передачі до будь-яких органів, підприємств, установ, організацій”, – наголошують у Мінкультури.

З метою проведення подальших дій реагування відповідно до чинного законодавства, Мінкультури звернулося листом до Київського міського голови Володимира Кличка з проханням надати  завірені належним чином копії вищезазначеного рішення Київської міської ради та всіх документів, які стали підставою для його прийняття.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/2358784-budivla-nacionalnogo-cirku-ne-pidlagae-privatizacii-minkulturi.html