Нове шахрайство: як в українців виманюють гроші у Skype

10 Грудня 2017 10:47

Шахраї у соцмережах і месенджерах активно надсилають фальшиві повідомлення від імені родичів і друзів. Таким чином, аферисти виманюють гроші в українців.

Нещодавно, шахраї від імені Олени Вертинської у Skype просили її найкращих друзів перевести дві тисячі гривень, пише “Сегодня“.

“Коли поверталася додому з роботи, мені почали телефонувати друзі. Виявляється, що з мого особистого Skype цілий день приходили повідомлення з проханням перерахувати кошти”, – каже Олена Вертинська.

Аферисти навчилися повністю імітувати стиль спілкування жертви.

“Повідомлення шахраїв повністю копіювали мій стилі. Ті ж смайли, ті ж знаки пунктуації”, – розповіла Олена.

Щоправда, один із друзів поділився з аферистами паролем і логіном свого онлайн-банкінгу. Вкрадені гроші йому повернути не вдалося. Зміг лише заблокувати картку.

Експерти зауважують, що перед тим, як зламати сторінку, аферисти збирають інформацію про жертву і її оточення. Таким чином, вони досліджують, хто без зайвих питань може перевести кошти.

“Це займає мінімум часу. Українці власноруч у соцмережах викладають особисті фото, дані про близьких та друзів”, – наголошує глава Інтернет асоціації Олександр Федієнко.

Він радить домовитися з близькими про кодове слово чи символ у разі критичних ситуацій. Також придумати складний пароль і прив’язати акаунт до номера мобільного телефону.

Служба безпеки розсекретила групу зловмисників, які шляхом шахрайства викрали понад 10 млн грн з більш, ніж 1,5 тис. банківських карток. За даними СБУ, шахраї використовували шкідливе програмне забезпечення для зараження та злому систем фінустанов. Таким чином, отримували можливість несанкціонованого доступу до банківських даних.

Джерело: https://gazeta.ua/articles/economics/_nove-shahrajstvo-yak-v-ukrayinciv-vimanyuyut-groshi-u-skype/808429