Із моменту оголошення безстрокового припинення вогню 23 грудня і до сьогодні спостерігачі зафіксували 39 обстрілів позицій ЗСУ в зоні проведення АТО, у тому числі 10 обстрілів терористи здійснили із застосуванням озброєнь, заборонених Мінськими домовленостями. Про це повідомляє українська сторона СЦКК.

Згідно з повідомленням, найгарячіше було на Луганському напрямку.

«Так, за зазначений період терористи вели обстріли позиції наших захисників із 82 мм мінометів в районі населеного пункту Луганське 4 рази (зафіксовано 35 розривів мін), населеного пункту Кримське 1 раз (зафіксовано 26 розривів мін) та населеного пункту Світлодарськ 1 раз (зафіксовано 3 розриви мін). Не припинялись обстріли і на Донецькому напрямку, де за цей же період було здійснено 4 мінометні обстріли по позиціях наших військових, у тому числі із застосуванням міномету 120 калібру в районі населеного пункту Павлопіль (зафіксовано 5 розривів мін) та 82 мм мінометів в районі населеного пункту Талаківка та шахти «Бутівка» (зафіксовано по 2 розриви мін)», – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що впродовж минулого тижня терористи активно застосовували стрілецьку зброю, великокаліберні кулемети та гранатомети вздовж всієї лінії розмежування.

«Обстрілів позицій наших військових із артилерії великих калібрів, у тому числі реактивних систем залпового вогню, та танків українською стороною СЦКК не зафіксовано. Натомість, за цей період значно активізувалась ворожі снайпери бойовиків (зафіксовано 7 випадків). Так, снайперських атак зазнали наші військові в районі населених пунктів Золоте (Луганський напрям), Авдіївка, Новолуганське, Павлопіль, Верхньоторецьке та шахта «Бутівка» (Донецький напрям)», – розповіли в СЦКК.

У повідомленні наголошується, що спостерігачі пов’язують ведення провокативних обстрілів терористами з намаганням спровокувати вогонь у відповідь та перекласти з себе відповідальність за порушення «новорічного перемир’я».

Як повідомлялось, учасники тристоронньої контактної групи домовилися про перемир’я на Донбасі з півночі 23 грудня 2017 року. Однак терористи не дотримуються «режиму тиші», обстрілюють позиції ЗСУ, час від часу застосовуючи заборонену Мінськими домовленостями зброю.

http://tyzhden.ua/News/206984