РІШЕННЯ МОК ЗАВДАЄ СЕРЙОЗНОГО УДАРУ ПО ПРОПАГАНДИСТСЬКІЙ МАШИНІ РОСІЇ – ТОМЕНКО

7 Грудня 2017 12:52

​Втрата Росією права виступати на Олімпіаді в Пхйончхані означає поразку її пропагандистської машини, вважає віце-президент Національного олімпійського комітету України Микола Томенко. Він впевнений, що спорт невіддільний від політики, а отже, таке рішення могло бути і реакцією на неадекватну зовнішньополітичну позицію Москви в ширшому контексті. А українська спортсменка Ніна Уманець передбачає, що Росія ще оскаржуватиме рішення Міжнародного олімпійського комітету в суді.

Віце-президент Національного олімпійського комітету України Микола Томенко зазначив в ефірі «Ранкової Свободи», що імідж Росії як спортивної держави невіддільний від її позицій на політичній арені. На його переконання, світові лідери зацікавлені в спортивних здобутках як ознаках, зокрема, економічної міці.

«Спорт став елементом великої політики, це і складова геополітики, надзвичайно важлива складова іміджу, і тому для Росії, наприклад, сочинська Олімпіада – це була така пікова історія просування іміджу великої Росії, яку будує Володимир Путін. Фактично вчорашнє рішення якщо не розбиває, то завдає серйозного удару по оцих багатомільярдних інвестиціях російської пропагандистської інформаційної машини», – вважаєТоменко.

Окремим представникам олімпійської збірної Росії, які не були замішані в допінговому скандалі, МОК дозволило виступати на змаганнях під нейтральними прапорами. Томенко вважає, що таке рішення дозволить покарати корумпованих представників влади, не зачіпаючи непричетних до шахрайства спортсменів.

«Компроміс полягає в наступному: щоб завдати удару чиновництву, політикам, які паплюжать ідеологію олімпійського руху і спорту, але захистити «чистих» спортсменів, які не звинувачені в допінгових справах. Ця лінія виходу з ситуації активно дебатувалася, тому шукали тільки форму – як зробити, щоб ті спортсмени, до яких немає претензій у ВАДА або інших структур, пов’язаних з перевіркою допінгових справ – як їм це зробити», – розповів політик.

На думку представника НОКУ, аргументи щодо політичного підтексту заборони на участь Росії в Олімпіади не мають під собою основи, адже про проблеми російських спортсменів з допінгом говорять вже не перший рік.

«Спорт – це складова і державних політик кожної держави, це абсолютно очевидно. Але все-таки спортивна складова домінує в цьому рішенні, хоча ми не виключаємо, це реакція дуже багатьох людей і міжнародної олімпійської спільноти на агресивну, неадекватну зовнішню політику і загалом політику теперішньої Росії Володимира Путіна», – припускає Томенко.

Джерело: https://ridna.in.ua/2017/12/07/rishennya-mok-zavdaye-seryoznogo-udaru-po-propagandistskiy-mashini-rosiyi-tomenko/