Різдвяне перемир’я на Донбасі порушено

26 Грудня 2017 12:30

Ввечері 25 грудня бойовики, попри оголошення перемир’я, обстріляли зі 120-міліметрових мінометів укріплення сил АТО у районі Павлополя — про це повідомили у прес-центрі штабу антитерористичної операції, інформує 1NEWS з посиланням на BBC Україна.

«П’ять мін у бік українських позицій окупанти випустили з тимчасово окупованого населеного пункту Соснівське», — ідетсья у повідомленні на Facebook.

«Такі віроломні дії російських найманців свідчать про зацікавленість у подальшому загостренні конфлікту та небажанні дотримуватися режиму припинення вогню», — додали там.

Раніше у прес-центрі повідомляли, що день у районі проведення АТО вперше після початку «новорічно-різдвяного перемир’я» пройшов без порушень режиму припинення вогню.

«Станом на 18:00 вздовж усієї лінії розмежування сторін не зафіксовано жодного обстрілу», — ішлося у повідомленні.Там також зазначали, що підрозділи Збройних сил України суворо дотримуються Мінських домовленостей і роблять усе для підтримання режиму припинення вогню.

«Штаб АТО підкреслює необхідність забезпечення миру та спокою у зв’язку з різдвяними і новорічними святами», — додали у прес-центрі.

Водночас сепаратисти заяили, що підрозділи українських силовиків ввечері нібито обстріляли село Соснівське Новоазовського району.

«Новорічне перемир’я», про яке домовилися представники України, Росії та ОБСЄ на Тристоронній контактній групі в Мінську, офіційно почалося вночі проти 23 грудня.

Як заявили у штабі АТО, бойовики порушили його вже наступного дня.

Напередодні повідомили про одного загиблого військового на Світлодарській дузі.

Труднощі перемир’я

Загалом з 2014 року сторони конфлікту на Донбасі оголошували припинення вогню більше десятка разів.

Утім, жодне з них не тривало довго, а у зриві супротивники звинувачували один одного.

Крім того, ще у 2015 році сторони домовилися відвести важке озброєння (зокрема танки, важку артилерію та міномети) — на 15 кілометрів у кожну сторону від лінії зіткнення.

Техніка та озброєння за домовленостями мають перебувати у спеціально визначених місцях. За цим процесом спостерігає моніторингова місія ОБСЄ.

Спостерігачі регулярно заявляють про виявлення заборонених угодами озброєнь неподалік фронту з обох сторін.

Востаннє перемир’я на Донбасі оголошували влітку (так зване «хлібне перемир’я», покликане гарантувати безпеку збору врожаю з 24 червня до 31 серпня 2017 року) та вересні («шкільне» перемир’я, приурочене до початку навчального року 1 вересня 2017 року).

Обидва ці режими припинення вогню, за даними ОБСЄ, багато разів порушували і, зрештою, зводили нанівець.

Загалом у моніторинговій місії за 2017 рік уже зафіксували близько 400 тисяч випадків порушення перемир’я.

За даними ОБСЄ, за рік на Донбасі загинули 85 цивільних, ще 384 людей були поранені.

https://1news.com.ua/ukraine/rizdvyane-peremirya-na-donbasi-porusheno.html