Що почитати: кращі сучасні письменники

2 Грудня 2017 14:30

Сучасні письменники теж пишуть книги, які критики визнають якщо й не шедеврами літератури, то дуже хорошими і цікавими творами, гідними своєї популярності. Поговоримо про деяких з таких авторів.

Сучасні зарубіжні письменники

Сучасні письменники та їхні твори – це не тільки Януш Вишневський або сага «Сутінки». Ми вибрали ТОП-5 визнаних у всьому світі зарубіжних авторів, чия популярність дійсно відповідає змісту їх творчості.

 

Харукі Муракамі

Харукі Муракамі – один з найвідоміших письменників сучасності, а також японський перекладач. Книги Муракамі часто описують сучасну трагедію всього людства – самотність. Теми любові і смерті, часу і пам’яті, природи зла, подорожей до незвіданого і змін в традиційному японському суспільстві також порушені у творах.

Харуки Мураками

Особливістю творчості Муракамі є цікаве змішання стилів у творах, де він використовує елементи детектива, то антиутопії, а то й наукової фантастики.

Книга Мураками

Почати своє знайомство з творчістю Харукі Муракамі можна з роману «Країна Чудес без Гальм і Кінець Світу». У ній присутні відразу дві сюжетні лінії, зв’язок між якими виявляється далеко не відразу. Це книга про безсмертя, про свідомості і підсвідомості, мабуть, найбільш загадкова і таємнича серед книг письменника, яку, тим не менш, можна прочитати на одному диханні.

Стівен Кінг

Кращі сучасні письменники не обійдуться без цього імені у своєму списку, адже Стівен Кінг в галузі літератури – постать воістину примітна. Саме Стівена охрестили Королем жахів, адже в своєму жанрі він вважається справді кращим з кращих. Ім’я Кінга відомо по всьому світу, його книги завжди успішно продаються, а фільми з його творів вибирають серед кращих і користувачі Інтернету, і глядачі(«Втеча з Шоушенка», «Зелена миля» та інші).

Стивен Кинг

Писати в цьому жанрі він почав ще в підлітковому віці. Персонажі творів – це звичайні люди, з якими, однак, починають відбуватися моторошні історії. Хоча не всі знають, що пише Стівен Кінг не тільки в стилі жахів – з-під пера автора виходять і вестерни, і історична фантастика.

Вибрати кращу книгу в Кінга, мабуть, неможливо, але однією з найбільш відомих (зокрема, завдяки екранізації  з Джеком Ніколсоном, якою сам Кінг виявився не дуже задоволений) можна назвати «Сяйво».

Сияние

Роман розповідає про письменника, який влаштувався працювати сторожем на зиму в далекий гірський готель «Оверлук» і приїхав туди разом зі своєю сім’єю – дружиною і маленьким сином. Екстрасенсорні здібності хлопчика допомагають йому зрозуміти, що готель заселений примарами, і в ньому кояться жахливі речі, але ще страшніше те, як він впливає на своїх мешканців і в якого монстра здатний перетворити навіть люблячого батька.

Ден Браун

Ще близько десяти років тому ніхто навіть не чув про такого письменника як Ден Браун, натомість тепер це ім’я гримить на весь світ. Випустивши книгу «Код да Вінчі», письменник навряд чи передбачав, що його буде чекати такий приголомшливий успіх.

Дэн Браун

Ден Браун народився в сім’ї професора математики і музиканта, і вже з дитинства любив розгадувати загадки, вирішувати головоломки і збирати пазли. Роки потому ця схильність, а також інтерес до релігії та філософії  дозволили йому розпочати письменницьку кар’єру, а згодом і створити одну з найбільш видаваних і популярних книг у світі.

Насправді головний герой «Коду да Вінчі», Роберт Ленгдон, вже з’являвся у романі «Ангели і демони», написаному Брауном в 2000 році, проте тираж був недостатньо великий і не звернув суспільну увагу на особу письменника.

Код да Винчи

Велика кількість таємних послань, містичних шифрів і знаків миттєво привернула читачів усього світу, навіть незважаючи на те, що Церква стала протестувати проти цього роману, та критики стали помічати неточності. Ажіотаж після виходу в світ «Коду да Вінчі» можна було порівняти, мабуть, тільки з виходом книг Джоан Роулінг про Гаррі Поттера.

Після виходу «Коду да Вінчі» навіть почали говорити про появу нового жанру – інтелектуальний детектив. На даний момент книга Брауна «Інферно» логічно продовжує історію, розпочату в попередніх романах автора.

Джон Грін

Зовсім недавно засяяв серед сучасних письменників молодий американський автор у жанрі Young-adult fiction (книги для молоді) Джон Грін.

Джон Грин

У 2006 році він виграв літературну премію під назвою The Michael L. Printz Award за свій перший роман «У пошуках Аляски», а остання книга Гріна «Винні зірки» стала бестселером номер один в США. Цей роман та інший, «Паперові міста», екранізували в Голлівуді, а Грін виступив запрошеним сценаристом обох фільмів.

Виноваты звезды

Роман-бестселер «Винні зірки» розповідає історію про Хейзел, дівчину шістнадцяти років, у якої давно діагностували рак щитовидної залози. Вона відвідує групу підтримки з такими ж хворіючими дітьми, і на одному з сеансів знайомиться з новеньким по імені Огастус. Вони закохуються одне в одного, але що їх чекає далі? Прочитайте цю книгу, якщо хочете дізнатися, чому її вибирають підлітки для читання, і чому  вона зачепила тисячі читачів та принесла Джону Гріну таку славу.

Іен Мак’юен

Володар премії Сомерсета Моема за зібрання коротких оповідань «Перша любов, останнє помазання» і шестиразовий номінант на Букерівську премію, один з кращих письменників свого покоління, і при цьому один з найбільш суперечливих.

Відомий переважно як новеліст і автор коротких розповідей, Мак’юен також написав три телевізійних п’єси, опублікованих під назвою «Імітація», дитячу книгу, лібрето «Або нам померти?», сценарій до фільму «Обід орача» і успішну кіноадаптацію новели Тімоті Мо «Кисло-солодкий».

Иэн Макьюэн

Творчість Мак’юена сконцентрована на темаx  людського нерозуміння, нездатності людини до співчуття, емпатії, небажання ставити себе на чуже місце і відчувати себе відповідальним за страждання іншого.

Искупление

Найвідоміша книга Мак’юена – «Спокута», написана в 2001 році, яка розповість про те, як найменше непорозуміння може призвести до трагічних наслідків. Популяризації романа сприяла досить точна екранізація 2007 року з Кірою Найтлі і Джеймсом Макевоєм в головних ролях.

Джерело:  dobri-porady.pp.ua