13 січня: це цікаво знати

13 Січня 2018 08:09

Щедрий вечір, або свято Меланії

 Цей день в історії:

1819-й – встановлення казенного продажу алкогольного питва у Росії. Царський режим пішов на такий крок в умовах гострого бюджетного дефіциту та масових зловживань відкупників. Вино відтоді заготовляли на казенних і приватних заводах, але останні були зобов’язані продавати казні всю продукцію (за винятком 10% на усушку і витік) за ціною, визначеною на торгах. Скарбниця продавала спиртне у спеціальних винних магазинах. Успіх перевершив усі очікування, і частка державних доходів від продажу алкогольних напоїв виросла з 16% у 1819 році до 21% в 1826-му.

У 1854 році американець Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент – аккордеон.

1928 рік – у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

13 січня 1936 року в окружному суді Варшави закінчився процес над членами Організації українських націоналістів, звинуваченими у підготовці і здійсненні замаху на міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького. Броніслав Перацький, міністр внутрішніх справ Польщі з 1934 року, був давнім провідником авторитарної політики маршала Юзефа Пілсудського, направленої, зокрема, на переслідування політичних опонентів і асиміляцію національних меншин. Згідно із задумом, Перацький мав загинути від вибуху бомби, але вона не спрацювала і Григорій Мацейко вбив міністра пострілами з пістолета. Йому вдалось втекти з місця події і на початку серпня виїхати в Чехословаччину. За день до замаху при переході польсько-чеського кордону був заарештований Степан Бандера. Степан Бандера, як замовник вбивства, Микола Лебідь як його організватор, і Ярослав Карпинець за виготовлення бомби були засуджені до смертної кари, Микола Климишин за надання хімікатів для виготовлення бомби і Богдан Підгайний за передачу Мацейкові пістолета – до довічного ув’язнення, Дарія Гнатківська за стеження за генералом і складення плану його переміщення – до 16 років позбавлення волі. Решта учасників замаху отримали від 7 до 12 років ув’язнення за переховування Мацейка і допомогу у втечі за кордон. Згодом сметрну кару трьом засудженим було замінено на довічне ув’язнення, яке ніхто з них (як і жоден з інших дев’яти учасникі Варшавського процесу) не відбули до кінця – всі вони були звільнені у вересні 1939 року, коли Польща була окупована німецькими і радянськими військами.

1953-й – у Радянському Союзі почалися арешти у так званій “справі лікарів”. У газетах “Правда” та “Известия” було опубліковане повідомлення ТАРС про розкриття “змови кремлівськіх лікарів, винних у смерті вищих керівників КПРС, радянського уряду та збройних сил”. Дев’ятьох провідних медиків, більшість із яких були євреями, звинувачували у вбивстві секретаря ЦК Андрія Жданова та начальника ГПУ Радянської армії Олександра Щербакова. Через три місяці, уже після смерті Сталіна, “справу лікарів” було оголошено фальсифікацією, а з підозрюваних, двоє з яких померло під час слідства, знято обвинувачення.

1957 року американська фірма Wham-O Company випустила на ринок нову іграшку, створену Уолтером Моррісоном, – літаючу тарілку.

1989-й – у всій Великій Британії комп’ютери вперше були паралізовані вірусом “Friday the 13th” (“П’ятниця, 13-ті”), відомим також під назвою “erusalem” який періодично активізується в дні, коли 13 число припадає на п’ятницю.

В 2000-му Білл Гейтс заявив про свою відставку з поста глави компанії “Microsoft”.

 Народилися:

1827 – Бекетов Микола, український фізико-хімік, професор кафедри хімії Харківського університету (1855—1887), започаткував харківську фізико-хімічну школу. Батько українського архітектора Олексія Бекетова. Брат ботаніка Андрія Бекетова.

У 1864 році народився Він Вільгельм, австрійський фізик, лауреат Нобелівської премії 1911 року за дослідження явищ випромінювання і поглинання абсолютно чорним тілом (закони Віна).

1877-го — Левко Мацієвич , український інженер-конструктор. Автор багатьох проектів кораблів, підводних човнів, протимінних заслонів тощо, перший український авіатор.

У 1969 році – Стівен Хендрі, шотландський спортсмен-більярдист, семиразовий чемпіон світу зі снукеру. Його визнають найкращим гравцем у снукер всіх часів, а в Шотландії Хендрі двічі був названий “спортсменом року”. У 1994-му королева нагородила його орденом Британської імперії.

1977 року народився Орландо Блум, англійський кіноактор. Здобув популярність завдяки ролям у кінотрилогіях “Володар перснів” та “Пірати Карибського моря”. Також – “Царство небесне”, “Троя”.