14 січня: це цікаво знати

14 Січня 2018 07:50

День «Старого» Нового року

Православні свята:

Василя Великого, архієпископа Кесарії Кападокійської, вселенського вчителя Церкви.

Обрізання Господнє.

Цей день в історії:

У 1794 році Елізабет Хог Беннетт з Едома, штат Вірджинія, стала першою американською жінкою, якій було успішно зроблений кесарів розтин. Операцію проводив її чоловік – доктор Джессі Беннет. Оскільки породіллі не давали ніякої анестезії, її довелося тримати.

1969 рік – у космос вирушив радянський космічний корабель “Союз-4”, а наступного дня – “Союз-5”. Уперше пілотовані космічні кораблі здійснили стикування на орбіті. Також уперше був здійснений перехід космонавтів з одного корабля в інший.

1980 рік – Генеральна Асамблея ООН засудила інтервенцію СРСР в Афганістані прийняла резолюцію, якою вимагала «негайно, безумовно і повністю вивести війська з Афганістану».

2005 – космічний зонд «Гюйгенс» здійснив вдалу посадку на поверхню Титану.

Народился:

1855-го – Опанас Сластіон, український живописець, архітектор та етнограф.

У 1882-му – Іван Огієнко (церковне ім’я – Іларіон), український громадський і православний церковний діяч, митрополит, мовознавець, історик церкви, педагог.

1883 року народилася Ніна Річчі (Марія Нієллі), відома французька модельєрка італійського походження. Відкрила в 1932 році разом із сином Дім моди Річчі, який існує досі й випускає одяг, парфуми, косметику та модні аксесуари.

1907-го – Василь Комісаренко,  відомий український вчений, академік АН УРСР, організатор і директор Інституту ендокринології та обміну речовин.

1936-го – Людмила Хведосюк-Пінаєва, радянська веслувальниця (уродженка Ленінграда). Триразова олімпійська чемпіонка у веслуванні на байдарках (1964, 1968, 1972 роки ), бронзова медалістка 1968 року; по шість разів вигравала чемпіонати світу та Європи.  За кількістю нагород, завойованих на найбільших змаганнях, не має собі рівних серед всіх радянських веслярів.