18 січня: цей день в історії

18 Січня 2018 07:45

Іван Їжакевич. Покровський монастир у Києві

Цей день в історії:

У 1778-му англійський мореплавець Джеймс Кук став першим європейцем, що побачив сучасні Гавайські острови. Через два дні він висадився на острові Кауаї і назвав архіпелаг Сандвичевими островами на честь свого покровителя Джона Монтегю, герцога Сандвичського.

1918— на зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити студентський курінь імені Січових стрільців.

1919 — у Версалі розпочалася Паризька мирна конференція, учасники якої схвалили статут Лігт Націй.

1919 рік — у Лондоні засновано автомобілебудівну компанію “Бентлі Моторз”, котра спеціалізувалась на виробництві спортивних і вишуканих автомобілів. У 1931 році “Бентлі” була придбана компанією “Роллс-Ройс”.

1934 року англійську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, по яких передавали дані про скоєні злочини. Першим затриманим уже через 15 хвилин після здійснення злочину виявився злодій, що викрав у Брайтоні три пальта.

1995-го – під час землетрусу силою 7.2 бала, що стався у місті Кобе (Японія), загинуло шість з половиною тисяч чоловік.

У 1996 році на носії нового типу, DVD-дисках, вийшло перше програмне забезпечення. Компанія Digital Directory Assistance оголосила, що нова версія її електронного телефонного довідника PhoneDisc PowerFinder USA ONE, буде випущено на новому носії інформації – Digital Video Disc (DVD). Дані, що раніше займали 6 дисків CD-ROM, помістились на одному диску DVD.

1997 рік — норвежець Берг Усланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, котрий стартував 15 листопада 1996 року. Усланд рухався на лижах і використовував парашут для прискорення. Він пройшов 1695 миль (близько 2.5 тисяч кілометрів) від острова Беркнер до бази Скотт.

18 січня 2010 року  вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні №7 м. Луганськ (відділення кардіології). В результаті – 16 загиблих

Народилися:

1689 – Шарль-Луї де Монтеск’є, французький філософ та письменник.

1882-го — Алан Мілн, англійський письменник, батько Вінні Пуха. Книгу про пригоди ведмедика Вінні Мілн написав в 1926 році. Джерелом натхнення для нього був син на ім’я Крістофер Робін. Величезний успіх цієї дитячої книжки автор сприймав з дрібкою солі, бо вважав себе серйозним письменником. Коли Крістофер Робін виріс, Мілн не став далі писати для дітей. Після смерті Мілна його дружина продала авторські права на Вінні-Пуха американській компанії Волта Діснея.

У 1933-му —Рей Долюі, винахідник першого реально працюючого відеомагнітофона.

1947 – Такеші Кітано, японський актор, режисер і сценарист.

1955 року – Кевін Костнер, американський актор (“Лист в пляшці”, “Тілоохоронець”, “Дж.Ф.К.”), режисер, лауреат премії “Оскар” (“Танцюючи з вовками”).

1864-му – Їжакевич Іван Сидорович, видатний український живописець, художній керівник рисувальної школи в Києво-Печерській Лаврі.

В 1962 році народилася  Тамара Гвердцителі, знаменита грузинська співачка. Співачка виконує пісні вісьмова мовами: рідною грузинською, а також українською, російською, французькою, італійською, іспанською, англійською та на івриті. З Україною пов’язує Тамару Гвердцителі й співпраця з всесвітньо відомим оперним тенором Володимиром Гришком, з яким на сцені Дніпропетровського оперного театру співачка у опері “Кармен” виконує арію головної героїні.

1986 – Валя і Віта Семиренко,  українські біатлоністки, олімпійські чемпіонки.