24 січня: це цікаво знати

24 Січня 2018 07:45

Цей день в історії:

41 – під час Палатинських ігор у Римі преторіанський військовий трибун Кассій Херея зі спільниками вбив імператора Калігулу, перервавши чотири роки його деспотичного свавілля.
Преторіанська гвардія оголосила імператором Клавдія, який усе життя перебував під впливом своїх дружин

1076 – імперські збори оголосили Папу Римського Григорія VII скинутим, у відповідь Папа відлучив імператора Священної Римської імперії Генріха IV від церкви

1848 рік  – в  Північній Каліфорнії Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток, що дало поштовх до виникнення явища, котре через рік стало називатись “золотою лихоманкою”.

1919 – видана директива оргбюро ЦК РКП(б) за підписом Якова Свердлова та Олександра Цюрупи про масовий терор проти козаків на Дону (політика розкозачування)

1984-й  – у США в продажу по ціні 2495 доларів за штуку з’явились перші комп’ютери “Макінтош”.  Незважаючи на досить потужну рекламну підтримку, “Мак” став популярним лише через півтора року, коли компанія Aldus випустила програму “PageMaker”, перший програмний пакет для підготовки до друку та публікації книг і брошур. Своєю появою “Макінтош” відкрив нову еру в комп’ютеризації завдяки досить вдалому графічному інтерфейсу і двом нововведенням – мишці і дисководу для маленьких 3.5-дюймових дискет, що прийшли на зміну громіздким флоппі-дискам.

У 2010 році  фантастичний бойовик “Аватар” Джеймса Камерона, знятий у форматі 3D, став найкасовішим фільмом в історії.  Цього дня за показниками бокс-офісу він обігнав камеронівський “Титанік”, що мав касу 1,843 млрд. доларів.

Народилися:

76 рік  – Адріан, римський імператор (117-138 роки ), за час правління якого Рим перетворився у світову столицю.

У 1776 році народився   Ернст Теодор Амадей Гофман, німецький письменник (“Крихітка Цахес”, “Житейські погляди кота Мурра”), художник, композитор – автор першої німецької романтичної опери (“Ундіна”).

1848 – народився Василь СУРИКОВ, російський художник-передвижник.

1922 – Вчитель Крістіан НЕЛЬСОН, що емігрував у США з Данії й відкрив у містечку Онава (шт. Айова) крамницю солодощів, одержав патент на ескімо – ласощі мільйонів дітей і дорослих+

1960 року народилася   Настасья Кінскі, американська актриса (“Не кажи нічого”, “Американська рапсодія”, “Хрещена мати”,  “Париж-Техас”…).

1961 – народився Олександр Ірванець, український письменник, перекладач (“Сатирикон – ХХІ”, «Хвороба Лібенкрафта»)

1963 – народився Сашко Лірник (Олександр Власюк), український казкар-лірник, інженер та учасник київського гурту «Вій»