3 січня: це цікаво

3 Січня 2018 07:51

Цей день в історії:

1826 рік – придушення на Київщині російськими урядовими військами військового заколоту (“повстання Чернігівського полку”). Солдати, які взяли участь у заколоті в більшості були обдурені керівниками (“декабристами”  т.з “Південного товариства”) щодо його цілей. “Вожді” заколоту не мали чіткого плану дій та єдиного керівництва що і призвело до його швидкого придушення (29 грудня 1825 – 3 січня 1826).

1870 рік – у Нью-Йорку починається  будівництво Бруклінського мосту.

1888-го у Вашингтоні власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків Марвін Стоун отримав патент на соломинку для коктейлів (тоді соломинки виготовляли з паперу).

1919 рік – Війська російської Червоної армії захопили Харків і встановили владу маріонеткового «Тимчасового радянського уряду України» на чолі з Георгієм П’ятаковим.

У 1924 році через два роки після виявлення поховання єгипетського фараона Тутанхамона британська експедиція  знайшла головний скарб гробниці: кам’яний саркофаг фараона. Коли в лютому саркофаг відкрили, всередині виявилася золота труна з мумією Тутанхамона.

1925  рік – Беніто Муссоліні оголосив себе диктатором Італії.

У 1957-му компанія “Гамільтон” виробила перші у світі електронні годинники.

В 1958 році Аляска стає 49-м штатом США.

Народилися:

У 1888-му – Микола Вікул, український вчений, громадський діяч.

У 1892-му  – Джон Рональд Руел Толкін, англійський письменник, лінгвіст, філолог, класик жанру фентезі. Автор всесвітньо відомої трилогії “Володар перснів” та багатьох інших популярних творів у цьому жанрі. Був оксфордським професором англосаксонської мови, англійської мови та літератури, ортодоксальним католиком.

У 1895-му – Борис Лятошинський, український композитор, диригент, педагог.

1939 року народився Боббі Халл, визначний канадський хокеїст на прізвисько “Золота ракета”. За кар’єру в НХЛ закинув 610 шайб. Відрізнявся найпотужнішим кидком в НХЛ: шайба, пущена Халлом, встановила рекорд ліги – 128 миль на годину.

У 1942-му – Анатолій Погрібній, український літературознавець, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

В 1956 році – Мел Гібсон, австрало-американський кіноактор, режисер, сценарист і продюсер. Його найкращий фільм “Хоробре серце”  був номінований на “Оскар”  у десяти номінаціях і виграв у п’яти.

1969-го народився Міхаель Шумахер, німецький автогонщик, найуспішніший пілот в історії “Формули-1” – семиразовий чемпіон світу.