Кому і чому не можна їсти помідори

13 Січня 2018 10:05

Цей красивий овоч містить масу корисних речовин — вітаміни А, В2, В6, К, Е, та В12, також у ньому є великий вміст калію, корисного як для судин, так і для серця. Однак ці смачні плоди мають низку протипоказань і прихованих небезпек для людського організму.

Про це “Народна Правда” пише з посиланням на “Обозреватель”.

І хоча мало що може зрівнятися за смаком з нашими українськими помідорами, які стали майже брендом, сьогодні ми попередимо вас про те, в яких випадках вони можуть принести шкоду.

Алергія на помідори

Алергія на помідори — досить поширене явище. Причина харчової алергії на томати криється у наявності в них певних антигенів — антоцианіна і лікопену. Симптомами харчової алергії є:

— нудота;

— блювота;

— біль у шлунку;

— нежить;

— бронхоспазм;

— набряклість.

У деяких випадках алергія розвивається протягом декількох годин після того, як був використаний в їжу цей красивий алерген. Тому тим, у кого виявлена ??алергія на томати, слід триматися від них подалі.

Томати протипоказані при жовчнокам’яній хворобі

Різні органічні кислоти в складі томатів беруть участь у процесі травлення. Також вони мають здатність активізувати діяльність шлунку, підшлункової залози, здатні посилювати моторику кишечника.

Однак якщо у вас є камені в жовчному міхурі, всі ці властивості обертаються на шкоду при прийомі томатів. Причина — в тому, що помідори мають досить активний жовчогінний ефект. А це може викликати спазми в жовчному міхурі, зрушення каменів і закупорку жовчовивідних шляхів, наслідки чого можуть бути вельми сумні.

Захворювання нирок є протипоказанням для вживання помідорів

У разі, якщо ви маєте захворювання сечостатевої системи, помідори вам якщо не категорично протипоказані, то як мінімум — не рекомендовані. Справа в тому, що в томатах міститься так звана щавлева кислота. Її велика кількість негативно впливає на водно-сольовий обмін.

Крім того, вживання варених і консервованих помідорів викликає зростання каменів у нирках. Тому тим, у кого є схильність до їхнього утворення, не слід вживати цим овочем.

Помідори шкідливі при хворобах суглобів

У зв’язку з наявністю тієї самої щавлевої кислоти томати мають здатність викликати сильні болі в суглобах людини.

Тому тим, хто страждає від захворювання опорно-рухового апарату і вже мав проблеми зі суглобами, також не рекомендується їсти помідори.

Помідори збільшують залежність від нікотину

Як зазначається, деякі дослідники переконані — вживання помідорів збільшує нікотинову залежність. Тому, якщо ви хочете кинути курити, то внесіть у ваші плани і тимчасова відмова від поїдання цього чудесного, але такого небезпечного для курців овоча.

Запалення підшлункової залози можуть посилити помідори

При запаленні підшлункової залози (панкреатит) не слід вживати овочі і фрукти, що містять багато кислот, оскільки вони дратують її ніжну і запалену слизову.

Особливо протипоказані в цей період нестиглі і зелені томати.

Помідори несумісні з виразкою шлунку

При виразці шлунку, а також у разі, якщо у вас гастрит із підвищеною кислотністю, захоплюватися помідорами також не слід.

Якщо ж у вас гостра фаза однієї із цих хвороб, то бажано і зовсім виключити їх зі свого раціону.

Артеріальна гіпертензія — протипоказання для вживання помідорів

Хто страждає підвищеним артеріальним тиском (гіпертонією), а також тим, хто має інші захворювання серцево-судинної системи також повинні проявити обережність у своїй любові до цього ароматного овочу.

Зокрема, при гіпертонії категорично протипоказано вживання консервованих помідорів. При цьому не варто вживати ні квашені (бочкові), ні помідори, які піддавалися консервації з вживанням оцту (в маринованому вигляді).

Як найкраще вжити помідори, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю?

Помідори — прекрасний і дуже корисний овоч, але для того, щоб він приніс користь, а не шкоду, потрібно знати, як правильно його вживати.

Зрозуміло, нам подобається яєчня з помідорами, ми також часто додаємо їх при приготуванні м’яса, риби, в овочеве рагу. Однак не слід цим зловживати. Через великий вміст кислот помідор може підвищити навіть нормальну кислотність у шлунку, що може викликати запалення його слизової. Тому занадто часто їсти їх не слід.

Крім того, краще не вживати томати одночасно з хлібом. Це може викликати підвищену газовиділення і здуття живота (метеоризм). Щоб подібних проблем не виникало, тим часом як ви з’їли хліб і помідор має пройти не менше 2-3 годин.

Також для тих, хто стежить за своїм харчуванням, бажано утриматися від того, щоб поєднувати помідори на одній тарілці з м’ясом, яйцями і рибою, оскільки це важко впливає на шлунково-кишковий тракт, особливо — на підшлункову залозу.

Також не слід запивати їжу томатним соком — він розбавить виділяються органами травлення речовини, і це стане перешкодою для здорового процесу перетравлення їжі.

Майте на увазі: томатний сік — це самостійний прийом їжі. Тому, якщо ви хочете поласувати томатним соком, має пройти не менше півгодини після останнього прийому їжі.

Нагадаємо, американські вчені провели дослідження, за результатами якого дійшли висновку про небезпеку консервованих помідорів з точки зору ризику виникнення раку.

Також нагадаємо, помідори мають високу концентрацію дубильної кислоти і пектину, яка може привести до утворення шлункових каменів.

https://narodna-pravda.ua/2018/01/12/komu-i-chomu-ne-mozhna-yisty-pomidory/