25 січня: Це цікаво знати

25 Січня 2018 08:10

25 січня – у православних день вшанування великомучениці Тетяни.

Цей день в історії:

У 1858 році був вперше виконаний “Весільний марш”Мендельсона.

1878 рік – російська торпеда на Батумському рейді потопила турецький сторожовий пароплав “Інтібах” (перший у світі випадок потоплення судна торпедою).

1895 року відбувся перший міжнародний матч з хокею на траві. Збірна Уельсу поступилася гостям з Ірландії з рахунком 0:3.

1916-й – імператорською владою заборонено діяльність Катеринославської «Просвіти», її керівників арештували та вислали в Іркутську губернію.

1919-й – у Нью-Йорку відкритий найбільший готель у світі – “Пенсільванія” (на 2200 номерів).

1924 рік – у французькому альпійському містечку Шамоні стартували перші зимові Олімпійські ігри, в яких брали участь спортсмени з 18 країн. Ідея Білих Олімпіад важко пробивала собі дорогу: Міжнародний олімпійський комітет тоді так і не дав їм права називатися Олімпійськими іграми, а головними противниками цього були скандинавські країни, які вважали їх конкурентом своїх Північних ігор. Тим не менше, більшість нагород завоювали саме скандинави, героями ігор стали норвезький лижник Торлеф Хауг і фінський ковзаняр Клас Тунберг, які завоювали по три вищі нагороди. Жінки брали участь тільки в змаганнях із фігурного катання.

1945-го Гранд Рапідс у Мічигані став першим містом, яке почало фторування питної води для профілактики карієсу.

1949-й – у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, відбулася перша церемонія вручення телевізійних нагород “Еммі”.

У 1955 році вчені Колумбійського університету створили ядерний годинник, який показує час із погрішністю 1 секунда на 300 років.

1964 рік – у США запущений супутник “Ехо-2”, який встановив супутниковий зв’язок між США та СРСР.

1965 – Йосип, який відсидів 18 років у радянських таборах, обраний у Ватикані кардиналом і головою Української греко-католицької церкви.

Народилися:

У 1759 році – Роберт Бернс, шотландський поет.

У 1783 році – Вільям Колгейт, американський бізнесмен, засновник фірми, що виробляє відому зубну пасту.

1806-го року – Новицький Орест Маркович, український філософ, перший професор філософії Київського університету. Представник київської школи філософського теїзму.

У 1852 році – Василь Якович Данилевський, український фізіолог, засновник і директор Органотерапевтичного інституту (зараз Інститут проблем ендокринної патології імені В. Я. Данилевського Національної академії наук України), академік АН УРСР. Один з перших електрофізіологів в Україні.

1883 – Дмитро Павлович Григорович, український авіаконструктор, творець першого гідроплану.

У 1938-му народився Володимир Висоцький, визначний радянський співак-бард, поет і актор. Як автор і виконавець пісень на власні твори під гітару завоював надзвичайно широку популярність в СРСР. У 70-ті роки XX ст. радянські громадяни купували дорогі магнітофони (більше місячної зарплати) спеціально для того, щоб слухати пісні Висоцького. Загалом Висоцький написав близько 700 пісень і віршів, об’їздив із концертами всю країну, гастролював за кордоном.