29 січня: це цікаво знати

29 Січня 2018 07:40

 День Пам’яті Героїв Крут.

Цей день в історії: 

У 1616 році голландські мореплавці Якоб Лемер і Віллем Схаутен відкрили крайню південну точку Південної Америки мис Горн.

1805 – урочисте відкриття Харківського університету.

1886 – Карл Бенц отримав патент на автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння.

1896 – американський фізик Е. Груббе першим у світі застосував радіоактивне випромінювання, щоб лікувати рак.

1918 року  відбувся бій під Крутами. 29 січня 1918 року на станції Крути відбувся бій між 300 сотнями українських студентів і юнкерів та більшовицькими загонами Муравйова. Він тривав близько 5 годин. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. Через деякий час у студентів почали закінчуватись набої і вони розпочали відступ. Близько 30 чоловік потрапили у полон. Комуністи, розлючені спротивом, знущалися над полоненими, а потім розстріляли їх, за іншими версіями закололи багнетами. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі в Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до місця, де відбулася громадська жалоба і поховання.

1921 рік – на конференції в Парижі країни – переможці в 1-й Світовій війні визначили суму воєнних репарацій для Німеччини – 226 мільярдів золотом мали бути виплачені протягом 42-х років. Непомірний економічний тягар, що ліг на плечі Німеччині, призвів до падіння рівня життя в країні, різкого загострення політичного протистояння, що стало основою до активізації комуністичних і фашистських партій і, в решті-решт, приходу до влади націонал-соціалістів.

1927 – в Англії вперше з’явився готель з ванними кімнатами.

Народилися:

У 1737 році – Томас Пейн, письменник і політичний філософ, один з ідеологів Війни за незалежність США.

У 1852-му – Кітасато Сібасабуро, японський бактеріолог, один з відкривачів збудника бубонної чуми.

У 1860 році – Антон Павлович Чехов, російський письменник, драматуг.

У 1866 році – Ромен Ролан,  французький письменник.

1918 року народився Джон Форсайт, американський кіноактор.

У 1941-му – Борис Івченко, український актор і кінорежисер.