Борги Верховної Ради: що нардепи пронесли в новий рік

15 Січня 2018 08:50

Нинішній тиждень буде останнім у роботі сьомої сесії Верховної Ради VIII скликання.

Восени парламент ухвалив медичну й пенсійну реформи, електронні довірчі послуги, міжнародні стандарти фінансової звітності. Уперше за довгий час прийняла держбюджет не “під ялинку”.

Однак залишилося багато питань, які були заплановані на сьому сесію, рішення щодо яких досі не ухвалили.

Gazeta.ua виділила найважливіші питання, які вимагають рішення Верховної Ради.

Деокупація Донбасу

Президент Петро Порошенко 4 жовтня зареєстрував проект закону “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях”. Через два дні нардепи затвердили його в першому читанні. У цей же день спікер Андрій Парубій підписав його.

Відповідно до тексту законопроекту, тимчасова окупація частини території України стала одним із наслідків збройної агресії Російської Федерації. Проектом передбачено, що межі окупованих територій Донбасу визначаються за поданням Генштабу.

До другого читання в законопроект включили також дату початку окупації української території – 20 лютого 2014 року, а по всьому тексту законопроекту додали положення з приводу окупації Криму.

Комітет доопрацював спірні моменти законопроекту. У другому читанні його планують розглянути 16 січня.

Антикорупційний суд

Створення антикорупційного суду є однією з умов продовження співпраці України з її ключовим кредитором – Міжнародним валютним фондом. Низка народних депутатів зареєстрували відповідний законопроект ще 1 лютого 2017 року. Однак на розгляд він не виносився.

9 жовтня Венеційська комісія опублікувала жорстке рішення, у якому закликала президента “подати його законопроект про антикорупційні суди – який має базуватися на представлених у цьому рішенні рекомендаціях – до Верховної Ради у терміновому порядку”.

21 грудня Верховна Рада відкликала депутатський законопроект, чим дозволила президенту внести свою ініціативу. Що він і зробив 23 грудня. Згідно з документом, на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі. Ним може бути громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, з науковим ступенем у сфері права чи пропрацювавши в науковій галузі щонайменше 7 років, з адвокатським досвідом.

11 січня голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що антикорупційний суд необхідно створити терміново. Верховна Рада планує наступного вівторка розглянути включення цього законопроекту в порядок денний сесії.

Оновлення ЦВК

Три роки перед Верховною Радою нависає питання оновлення складу Центральної виборчої комісії. У 13 із 15 членів сплив термін повноважень. Вони продовжують виконувати обов’язки на підставі змін до закону про ЦВК.

Постанову про заміну членів ЦВК у парламенті зареєстрували ще у 2015 році. Однак через відсутність компромісу між фракціями та президентом, це питання гальмується.

У листопаді посли країн “Великої сімки” закликали українську владу оновити склад ЦВК. Тоді ж спікер Андрій Парубій заявив, що це питання “зрушило з мертвої точки”. Він прогнозував, що парламент змінить склад Центрвиборчкому до кінця 2017-го.

Зміна Гонтаревої

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева подала президентові заяву про відставку з 10 травня 2017 року за власним бажанням. Із 8 серпня до 26 вересня Гонтарева перебувала в оплачуваній відпустці. З 26 вересня вона продовжила перебувати у відпустці за свій рахунок до затвердження її відставки.

Виконувати обов’язки глави НБУ призначили її першого заступника Якова Смолія. Саме його кандидатуру розглядають на це призначення. Очікувалося, що 21 грудня парламент підтримає відставку Гонтаревої та призначить нового голову НБУ. Але питання не внесли у порядок денний.

Аудитор НАБУ

Антикорупційний комітет пропонував парламенту обрати аудитором НАБУ від Ради Роберта Сторча з департаменту юстиції США. Натомість тодішній глава фракції БПП Ігор Гринів висунув на цю посаду кандидатуру приватного детектива з Великої Британії Найджела Брауна.

На рейтинговому голосуванні у березні 2017-го Сторч набрав менше голосів, ніж Браун. Однак Верховна Рада голосування провалила. Після того комітет кілька разів не зміг вирішити питання з обранням свого аудитора НАБУ. Тоді активісти з Реанімаційного пакету реформ та Центру протидії корупції застерігали, що члени комітету від БПП та “Народного фронту” хочуть рекомендувати ВР “зручного аудитора НАБУ”.

https://gazeta.ua/articles/politics/_borgi-verhovnoyi-radi-scho-nardepi-pronesli-v-novij-rik/814384