Чи готова Україна до нової технічної революції

15 Січня 2018 14:47

Різні міжнародні організації люблять проводити рейтинги країн, і роблять це постійно. Україна також регулярно з’являється в них, і нещодавно сайт “Сегодня” вже проводив вибірку, розбираючись, в чому наша країна просунулася вперед. Сьогодні ми вирішили зосередитися на найостанніших з рейтингів.

З чим Україна зустріне четверту технічну революцію
12 січня Фонд “Всесвітній економічний форум” презентував глобальне дослідження, присвячене готовності економік різних країн до четвертої технічної революції, яка, на думку експертів, зараз відбувається в світі і набирає обертів.

Вчені передбачають, що стрімко з’являються нові технології, такі як “інтернет речі” (наприклад, системи “розумний будинок”, цифрові табло, торговельні автомати), штучний інтелект, робототехніка і інші стимулюють розвиток нових методів виробництва і бізнес-моделей, які в недалекому майбутньому фундаментально трансформують глобальне виробництво. Автори дослідження порівняли показники економік 100 найбільших держав і підрахували, наскільки вони готові до нових реалій.

Не дивно, напевно, що Україна в цьому рейтингу потрапила до числа країн, що розвиваються. На графіку праворуч показано, на якому місці знаходиться наша країна в світовому масштабі. Червоним позначено країни з економікою, що зароджується. І на малюнку зліва видно, що за жодним показником, на жаль, ми поки що не наближаємося до інших груп з вищими показниками.

Проте, за графіком праворуч видно, що в своїй групі ми “не пасемо задніх”, а знаходимося зовсім близько від кордонів інших груп, де зібрані країни з прогресивнішими економіками. А значить, якщо розвивати українську економіку в правильних напрямках, маємо всі шанси потрапити до однієї з цих груп.

Двигун прогресу в Україні – жінки
Щоб зрозуміти, які ж напрямки для нас правильні, корисно порівняти себе з іншими, щоб розвивати сильні сторони і посилювати – слабкі.

Отже, судячи з рейтингів, однією з найсильніших сторін України, так би мовити, “локомотивом” якщо не економіки, то цього економічного рейтингу у нас виступають … жінки. Принаймні в рейтингу “Участь жінок в співвідношенні робочої сили” у нас найвище, порівняно з іншими рейтингами, місце – 8-ме.

Друге за висотою місце – 20-те – ми зайняли за показником “Робоча сила” в цілому. І тут теж “постаралися” саме жінки. Тому що за іншими компонентами цього показника (виробнича зайнятість населення, зайнятість на розумовій роботі, навички роботи з цифровою технікою тощо) ми займаємо місця в сегменті від 24-го по 41-ше.

Але якщо серйозно, людський капітал – це головний двигун української економіки, констатує Світовий економічний форум. Тут наші позиції в рейтингу найсильніші: 34-те місце зі ста. За іншими кластерам вони набагато слабкіше. Наприклад, з торгівлі та інвестицій ми займаємо 59-ту позицію в рейтингу, за технологіями та інновацій – 74-ту.

Стосовно державних органів та законодавства (кластер “інституційні основи”), Україна тут виявилася на 94-му місці зі ста країн.

У рейтингу умов навколишнього середовища Україна посіла 58-ме місце, а ось по правильності використання своїх природних ресурсів – аж 88-ме.

В цілому за нинішнім станом економіки (структурі виробництва) Україна займає 43-тє місце в рейтингу з 100 країн. А ось у готовності до розвитку – тільки 67-ме.

Перше місце за структурою виробництва зараз належить Японії, останнє – Нігерії. За готовністю до розвитку лідирує США, а замикає список Камерун.

Наздоженемо?
Для розрахунків готовності економік до майбутнього бралися показники країн за 2016-й і I квартал 2017 року. А вже в кінці 2017-го авторитетне британське видання Financial Times визнало Україну лідером серед пострадянських країн щодо поліпшення ділового клімату. “Показники темпу розвитку наша країна виявилися найкращими”, – написав у Facebook в перший день нового року прем’єр-міністр Володимир Гройсман, продемонструвавши фото рейтингу.

ож є надія, що в наступному рейтингу Світового економічного форуму ми ще більше наблизимося до кордонів тих груп, де розмістилися країни з перспективнішою економікою.

До речі, приблизно в той же час інша авторитетна компанія, Bloomberg, назвала лідером щодо зростання серед фондових індексів український UX. За останній рік він піднявся на 80%. За даними експертів Bloomberg, це пояснюється саме тим, що інвестори впевнені у швидкому відновленні та оздоровленні української економіки.

Але приємні рейтинги іноді є сусідами з неприємними. Так, приблизно в цей же час підрахували, що рівень інфляції в Україні за минулий рік виявився найбільшим серед країн СНД. А за рівнем бідності ми поки ще змагаємося за сумнівне лідерство з Молдовою.

http://businessua.com/telekom/41487chi-gotova-ukraina-do-novoi-tehnichnoi-revolyucii.html#