Для чого потрібен організму селен і в чому він міститься?

4 Січня 2018 09:34

Хімічний елемент, що входить до складу безлічі гормонів та ферментів людського організму – селен – у природі зустрічається нечасто. Проте його важливість для людського організму важко переоцінити: він допомагає регулювати роботу практично всіх систем людського тіла.
Зазвичай в умовах навколишнього середовища компонент можна виявити разом з сіркою або її сполуками: він є твердим речовиною з характерним блиском – металлоидом. Найчастіше накопичення відбувається поблизу вулканів: підвищений його вміст спостерігається в ґрунті і рослинності, а також в живих організмах – комах і тварин.
Однак загальна частка його у земній корі все ж досить незначна. Для чого потрібен організму даний елемент і яка його користь буде розказано в цій статті.

Роль елементу в обмінних процесах і його властивості

Селен – важливий компонент для антиоксидантного захисту тіла людини від вільних радикалів. Про те, яку дію вони надають, знають багато, однак не надають належного значення їх воістину руйнівній дії: систематичне вплив вільних радикалів викликає серйозні поразки, починаючи передчасним старінням шкіри і закінчуючи різними онкологічними недугами. А значить, ні в якому разі не слід недооцінювати значимість захисної антиоксидантної системи.
Ні вітаміни, ні коензими, ні флавоноїди не здатні замінити селен. Він становить значну частину ферменту під назвою глютатионпероксидаза, який приносить відчутну користь: допомагає подолати найбільш агресивні вільні радикали – такі, які не під силу іншим антиоксидантам. Якщо в тілі недостатньо його недостатньо, то найважливіше захисне ланка організму майже не працює.
Раніше селен вважали небезпечною отруйною речовиною: у великій кількості він дійсно отруює, проте і брак також згубна для людини. Він допомагає збільшити опірність органів до негативного зовнішнього впливу, допомагає протистояти вірусам, бактеріям, попереджає запальні явища і сприяє попередженню серцево-судинних хвороб і недуг ендокринної системи.

Цей елемент здатний взаємодіяти з вітамінами С і Е, посилюючи їх дію на тіло, що попереджає окислення тканин і клітин. В результаті старіння організму істотно сповільнюється. До того ж, селен захищає нуклеїнові кислоти від пошкоджень, і, на думку деяких вчених, найбільше необхідний не жінкам, а чоловікам, оскільки безпосередньо впливає на стан їх статевої сфери.
Вважається, що саме нестача цього елемента в деяких випадках є причиною раптової смерті немовлят чоловічої статі. Це пояснюється тим, що дитина, яку годують коров’ячим молоком замість материнського недоотримує вітамін Е і селен, внаслідок чого організм хлопчиків не справляється з нестачею важливого компонента.
Крім цього, варто відзначити і важливість елемента в роботі ендокринної системи: оскільки він приймає участь у виробленні трийодтироніну, а вірніше – ферменту, який контролює утворення зазначеного компонента, допомагає нормалізувати функцію підшлункової і щитовидної залози, знижує стомлюваність і сприяє хорошому засвоєнню жиророзчинних вітамінів.

Володіючи протизапальними властивостями, він попереджає артрити і бронхіальну астму, не дає утворюватися коліту та псоріазу, зменшує тяжкість наявних захворювань. Крім цього, він попереджає розсіяний склероз, і, що не менш важливо, забезпечує захист від важких металів.
Цьому є і підтверджують факти: люди, кілька років працюють в умовах шкідливого виробництва, менше схильні професійним захворюванням, якщо проживають на території, збагаченого селеном. До речі, він знижує токсичність та деяких препаратів, які застосовуються в хіміотерапії.

Селенсодержащий раціон: недолік і надлишок речовини

Щоб органи отримували селен, потрібно шукати його у продуктах. Тільки так можна оптимально наситити органи цим компонентом, оскільки неорганічна різновид практично не засвоюється людиною. Міститься він в такій їжі:

  • в морепродуктах і риби;
  • бобових;
  • оливковій олії;
  • горіхах;
  • в гречці і вівсянці;
  • часнику;
  • солоному свинячому салі;
  • яєчному жовтку;
  • помідорах;
  • зерновому або чорному хлібі;
  • у білих грибах.

Що стосується добової потреби, то в день людям потрібно приблизно 30-100 мкг даного елемента. При надходженні менш 5 мкг на добу, поступово розвивається брак. Якщо ж з’їдено 5 мг речовини, то настає інтоксикація.
Накопичений в тканинах і органах елемент можна зберегти, якщо помітно знизити споживання солодкого – всіляких тортиків і тістечок, цукру і напоїв з газом. Ці продукти суттєво знижують засвоюваність речовини. Допомогти в засвоєнні компонента допоможе вітамін Е.

При нестачі досить швидко розвиваються професійні хвороби, знижується ясність мислення, зменшується працездатність і погіршується імунітет. Людина починає часто хворіти ГРЗ і ГРВІ, а також гнійними захворюваннями шкіри, травми і рани майже не загоюються або погано гояться, гострота зору знижується, виникає імпотенція.
До дефіциту компонента може призвести лікарська терапія фенацетином, сульфатами, а також парацетамолом або протималярійними хіміопрепаратами. Що стосується наслідків хронічного недоліку речовини, то варто відзначити:

  • значне зростання безпліддя, як чоловічого, так і жіночого, а, отже, спад народжуваності;
  • зростання патологій під час пологів або вагітності, появу вроджених патологій немовлят;
  • збільшення чисельності фізичних і психічних відхилень у підлітків і дітей;
  • важкий перебіг хронічних недуг та збільшення смертності від них, зниження тривалості життя в цілому та погіршення її якості;
  • виникнення нових форм вірусних хвороб і агресивний перебіг вже наявних видів.

Передозування речовиною виникає із-за прийому неорганічних форм, що містяться в препаратах. Відомо, що навіть малі дози неорганічного селену сприяють швидкій інтоксикації, а при прийомі 700 і більше мкг в день можуть проявитися симптоми отруєння.
Якщо високі дози компонента приймати постійно, то можна в результаті отримати випадають волосся і расслаивающиеся нігті, зуби почнуть руйнуватися, а в результаті накопичення токсичних речовин з’являться нервові порушення і запальні захворювання.
Перед прийомом компонента потрібно обов’язково відвідати лікаря, який шляхом обстеження встановить факт нестачі, ступінь дефіциту і допоможе визначити потрібну щоденну дозу.

http://poradumo.pp.ua/krasa-i-zdorovya/65617-dlya-chogo-potrben-organzmu-selen-v-chomu-vn-mstitsya.html