Друг Ноздровської не повірив, що затриманий її вбивця, і висунув свою версію злочину

11 Січня 2018 14:43

У вівторок, 9 січня, суд заарештував підозрюваного у вбивстві правозахисниці Ірини Ноздровської. За версією слідства, вбивцею юристки є Юрій Россошанський, батько обвинуваченого у скоєнні ДТП, в результаті якого загинула сестра Ірини Світлана Сапатинська. Слідство вважає, що Ноздровська випадково зустріла Россошанського-старшого на зупинці громадського транспорту в селі Демидів під Києвом 29 січня, між ними розгорілася сварка, в ході якої Россошанський завдав Ірині смертельних ножових поранень, а потім кинув її тіло в річку неподалік.

Хоча конфлікт між родинами Ноздровських і Россошанських триває вже понад два роки, протягом яких Ірина домагалася справедливого покарання для винуватця аварії Дмитра Россошанського, а родичі останнього неодноразово погрожували їй та її сім’ї, далеко не всі вірять у висновки поліції. Близький друг убитого, колишній боєць полку “Азов” МИХАЙЛО КРИВОРУЧКІН вважає, що слідство просто знайшло найбільш підходящого кандидата на роль вбивці. Своїми думками з цього приводу він поділився з “Апострофом”.

– Ви стежите за процесом від самого початку. Були й на суді щодо обрання запобіжного заходу для Юрія Россошанського, батька винуватця ДТП, в якому загинула сестра Ірини. Скажіть, наскільки правдоподібною вважаєте версію слідства?

– Я знаю, що батько одним з перших був викликаний на допит, був поліграф, але сказали, що нічого він не підтвердив. Моя думка – що людям просто піднесли версію, з якою будуть згодні всі, в першу чергу сім’я загиблої Ірини. Я вважаю, що якщо б це був батько, то можна було це встановити і набагато раніше.

Справа ось у чому: від зупинки (на якій, як вважає слідство, було скоєно вбивство, – “Апостроф”) до будинку Іри – 100-150 метрів, прямо біля зупинки знаходиться магазин, до якого постійно під’їжджають машини, дорога, якою постійно їздять машини. Плюс шоста вечора, 29 грудня, передсвяткові дні, люди їдуть з Києва. І якщо була ця перепалка і був крик – а я знаю, що Іра може закричати сильно – ніхто не чув і не бачив? У такому людному місці вбили Іру 15 ударами в шию, потім чоловік взяв її на плече, поніс до річки, там ще потрібно йти метрів 200, несучи людину, яка спливає кров’ю – і ніхто не помітив? У селищі досить тихо, якщо був би крик, гавкали б собаки, вискочив би хтось точно.

Крім того, коли з Ірою зник зв’язок, батьки пішли на цю зупинку шукати її, але нічого не бачили і не чули, ніякі предмети не розкидані… Чи можна в це все повірити? За нинішніх можливостей пеленгувати телефони і все інше вони стільки шукають – і в підсумку знаходять того, хто в них знаходився під носом.

Можливо, батька налякали сином, який сидить у в’язниці. Він хворий, в’язниця здоров’я не додає. Плюс пресинг суспільства, могли сказати, що син не доживе… А людині 63 роки, міг подумати, мовляв, візьму на себе і все закінчиться. А слідство розуміє, що треба когось дати суспільству.

– Ви ж були на цій зупинці, ви бачили якісь сліди крові там чи ще щось?

– Нічого не було. Я приїхав туди 30 грудня разом з братом, ми їздили також до будинка Россошанських, стукали, але ніхто не ходив, у вікнах було темно, тиша була мертва.

– Була інформація від одного з адвокатів потерпілої сторони про те, що Юрія Россошанського могли затримати ще 2 січня.

– Коли донька Іри була у райвідділі у Вишгороді, там Юрій Россошанський був на допиті. Так, вони були там довго, це було або 1 січня увечері, або 2 січня, але потім відпустили. У Нацполіції теж говорили, що його затримували, запросили на допит, а потім відпустили.

– А ви якої версії дотримуєтеся? Чи міг батько взяти провину на себе, когось вигороджуючи? Або батько взагалі ні до чого?

– Моя версія, що, можливо, до цього причетна місцева влада, прокуратура. Коли Іра була на останньому суді, звинувачувала і заявляла про фальсифікації судмедекспертів, прокуратури. До того ж родич Дмитра Россошанського, його двоюрідний дядько [Сергій Купрієнко] 25 років пропрацював у суді, всю незалежну Україну був суддею і навіть очолював Вишгородський суд. Уявіть рівень цієї людини. І проти всієї цієї системи пішла Іра. Ясна річ, було легко її зачистити, зваливши все на Россошанського. Хто знає, які ниточки потягнулися б, якби почалися перевірки після її звинувачень. Тому моя думка, що, швидше за все, там щось зарито.

Якби це зробив такий чоловік, як Россошанський, то йому було б вигідніше її закопати, а не викинути в річку, щоб її знайшли. Адже якби її не знайшли, вона б зникла безвісти. Навіщо викидати, щоб її знайшли – і на цю родину всі підозри і впали?

– А батьки Ірини та її дочка вірять слідству?

– Вони – звичайні люди, вони впевнені, що це та родина [винна у вбивстві Ірини]. Усе життя війна з тією родиною, батьки повірять у цю версію. Але мені важко повірити в цю версію.

Адвокати розповідають, що їх не допускають до матеріалів слідства, це так?

– Це правда, їх не допускають і багато не говорять. Як людина, яка знаходиться в ініціативній групі активістів, я намагався отримати якусь інформацію, але вони багато чого не повідомляють.

– А з родичами слідство співпрацює?

– З донькою на контакті постійно. Батьків не чіпали, мати Ірини до останнього не знала про її смерть, їй повідомили тільки увечері напередодні похорону.

https://apostrophe.ua/ua/article/society/accidents/2018-01-10/drug-nozdrovskoy-ne-poveril-chto-zaderjan-ee-ubiytsa-i-vyidvinul-svoyu-versiyu-prestupleniya/16427