«Газпром» не буде оскаржувати програшне для себе рішення суду щодо «Нафтогазу»

16 Січня 2018 12:25

Виграш «Нафтогазу» у Стокгольмському суді в Україні назвали історичним.

Про те, що Росія не буде оскаржувати програш Україні щодо контракту на постачання газу, повідомив заступник голови «Газпрому» Олександр Медведєв.

За його словами, в оскарженні нема сенсу, повідомляє 112 Україна з посиланням на «Інтерфакс-Україна«.

«Там нічого нового немає. Рішення арбітражу вступило в силу. Оскаржити? А навіщо?» — сказав Медведєв.

Нагадаємо, 22 грудня в «Нафтогазі» заявили, що виграли арбітраж проти російського «Газпрому» за контрактом на постачання газу за всіма спірними питаннями. Так, Стокгольмський арбітраж знизив ціну російського газу для «Нафтогазу» в II кварталі 2014 року майже на 27,4% — до 352 доларів з 485 доларів за 1 тис. куб. м. Відзначалося, що завдяки перегляду контрактної ціни «Нафтогаз» заощадив на придбаному в 2014-2015 р. газі 1,8 млрд доларів.

В Україні це рішення назвали історичною перемогою.

При цьому, за версією «Газпрому», арбітраж зобов’язав НАК «Нафтогаз України» виплатити понад два мільярди доларів за поставлений газ, а також відсотки з 22 грудня 2017 року по дату здійснення такого платежу в розмірі 0,03% за кожен день прострочення.

Крім цього, в «Газпромі» стверджують, що суд зобов’язав «Нафтогаз» з 2018 року щорічно відбирати й оплачувати 5 млрд куб. м газу і відмовив «Нафтогазу» в праві на перегляд ціни газу з травня 2011 року по квітень 2014 року.

Також, за інформацією російської сторони, до контракту не повинно застосовуватися ні європейське, ні українське антимонопольне законодавство та встановлюється обов’язковість застосування положень «бери або плати» в кінці терміну дії контракту.

http://7days-ua.com/news/hazprom-ne-bude-oskarzhuvaty-prohrashne-dlya-sebe-rishennya-sudu-schodo-naftohazu/