Новий обмін полоненими може відбутися швидше, ніж попередній, – офіс Омбудсмена

14 Січня 2018 08:52

Новий обмін утримуваними особами для звільнення українців, які досі перебувають у полоні на Донбасі, може відбутися набагато швидше, ніж минулого разу.

Так представник Уповноваженого ВР з прав людини Михайло Чаплига в ефірі «5 каналу» прокоментував перспективи обміну, передає УНН.

«Вже зроблено дуже багато політичних заяв, як на рівні «нормандської четвірки», так і на рівні президентів. Тут є дві позиції: обмін може бути здійснений простіше, тому що вже є відпрацьовані механізми і верифікації, і впевненість у тому, що люди не хочуть, наприклад, бути переміщеними на непідконтрольну територію, і як це робити на лінії зіткнення. Є вже відпрацьовані механізми так званої «юридичної чистки». Тепер мова лише, скажімо так, про політичне рішення щодо того, коли і за якою формулою це робити. І в разі прийняття такого рішення далі буде все швидше, ніж минулого разу», – сказав М.Чаплига.

Нагадаємо, контактна група з обміну планує зустріч у Мінську 18 січня для уточнення нових списків.

Нагадаємо, 27 грудня 2017 року відбувся обмін для звільнення українських заручників на Донбасі. З полону звільнили 74 заручників.

https://zik.ua/news/2018/01/13/novyy_obmin_polonenymy_mozhe_vidbutysya_shvydshe_nizh_poperedniy__ofis_1244503