Отруєння завдовжки в життя: як колишні заводи-гіганти вбивають киян

30 Січня 2018 10:55

Екологічне лихо накрило Україну! Кожні дві години через забруднення навколишнього середовища помирає три людини. Найгірше на екологічну ситуацію в країні впливають шкідливі викиди з фабрик та заводів. 

В Україні визначено 100 підприємств-забруднювачів, найбільших, які працюють в різних секторах економіки, але вони забруднюють атмосферне повітря, водний ресурс або накопичують відходи. Страшно! Але поки що українська влада тільки на словах обіцяє вирішити екологічну проблему.

Тож які підприємства столиці найнебезпечніші для людини. Ми покажемо вам на конкретних прикладах.

Це – один з найбільших житлових комплексів України. За шість років тут побудували майже півтори сотні будинків, тобто понад 4 тисячі квартир. Це дійсно окреме європейське містечко у самому центрі столиці. Яскраві фасади, зелені зони, паркінги, територія під охороною. Але є один суттєвий момент, який заважає комфортно жити мешканцям житлового комплексу.  З серпня 2015 дихати на території  ЖК стало просто небезпечно.

Місцеві запевняють, усе навкруги заповнив їдкий хімічний запах. Щоб знайти причину забруднення атмосферного повітря, мешканці ЖК замовили дослідження в приватній лабораторії. Кияни поцікавилися – звідки у повітрі загрозливий хімічний елемент формальдегід, який виявила приватна лабораторія.

Щоб розібратися, чи справді завод “ФанПлит”, який знаходиться по сусідству,  забруднює атмосферне повітря своїми викидами, “Стоп корупції” ініціювала спеціальну позапланову перевірку підприємства. Експертизу проводить фахівець головного управління ДержПродСпоживСлужби. Ми взяли проби в зоні впливу заводу та в зоні житлової забудови.

Проблема взаємодії територіального розміщення житлових масивів та екологічно небезпечних підприємств в Україні відчувається дуже гостро. Найбільше страждають від такого сусідства у столиці. Адже тут стабільний попит на житло і забудовники зводять будівлі на кожній вільній ділянці землі. Все частіше сусідами такої забудови стають небезпечні підприємства.

Небезпечно і шкідливо жити у столиці біля теплоелектроцентралі № 6, що на Троєщині. Ця ТЕЦ забезпечує теплом 5 районів столиці. Станція працює на мазуті, продукти згоряння якого шкідливо впливають на імунітет і органи дихання.

ТЕЦ № 5 у Голосіївському районі також викидає в атмосферу продукти горіння мазуту. Крім того, тут досі немає системи утилізації попелу і шлакової суміші, які викидають просто в повітря.

В Дарницькому районі міста Києва отруюють людям життя цілих два шкідливих підприємства: Бортницька станція аерації та сміттєспалювальний завод “Енергія”. Та найнебезпечнішим об’єктом  залишається непрацюючий завод “Радикал”,  який часто називають бомбою сповільненої дії або другим Чорнобилем.  Завод закрили 22 роки тому, але ці майже чотири гектари землі навколо – смертельна небезпека.

– Головна проблема заводу “Радикал” – це 200 тисяч тонн ртутьвмісних відходів: каменюк, ґрунту, залишків заводу, які 20 років вже очікують того моменту, коли їх звідти вивезуть. Тому що всі ці ртутні відходи йдуть в ґрунт, в Дніпро і труять півкраїни, – стверджує заступник голови комісії з питань екологічної політики Київради Ганна Сандалова.

Колись завод “Радикал” був відомий на весь СРСР. На хімічному гіганті виробляли хлор, каустичну соду, бертолетову сіль, сірчану та соляну кислоти для оборонної промисловості.

Його побудували у 1952 році, і тоді це була окраїна Києва. Тепер підприємство знаходиться в одному з найбільших спальних районів столиці на Лівому березі.  Коли завод збанкрутував – небезпечні хімічні відходи, які утилізували лише частково, опинилися просто неба. У 2006 році з цієї території вивезли 127 тисяч кілограмів ртуті й 96 тонн забруднених небезпечних конструкцій, але 7 тисяч тонн ртуті тут таки залишається.

Хімікати тут розкидані під ногами, запах нестерпний. Перебувати довго дуже важко. Але тут поруч працюють люди. Офісів і складів з кожним роком стає дедалі більше.

Місцева влада на екологічне лихо “Радикалу” уже понад 20 років свідомо закриває очі. Субвенції для локалізації відходів держава перестала виділяти. А на скромне міське фінансування жодна компанія не спокусилася. Через брак учасників зірвалися вже три тендери.

– Рік тому ми зверталися до Кабміну з проханням визнати проблему національного рівня і допомогти фінансово. Тому що бюджету міста не вистачає на вирішення цієї проблеми. На жаль, Київська місцева адміністрація не впоралась, оголошений тендер не був проведений, тому що не було учасників. Як і минулого разу. Тому що не вистачає фахівців, треба залучати європейську спільноту, треба залучати світових науковців і спеціалістів з екологічних питань, – додає Ганна Сандалова.

Найдешевшим вирішенням проблеми було б вивезення ртутьвмісних відходів в спеціальний могильник. Та він залишився на окупованій території. Тому поки що єдиний вихід – відправлення відходів за кордон або в Чорнобильську зону, на що також в держави немає грошей. Мер столиці – Віталій Кличко про проблему екологічно лиха заводу “Радикал” знає та далі балачок за 5 років на посаді міського голови ще досі нічого не зробив.

– З міністром Остапом Семераком ми це питання обговорювали для того, щоб перевести ті забруднені, небезпечні матеріали в Чорнобильську зону на місце зберігання, захоронення тих радіоактивних матеріалів, які там знаходяться, – розповідає мери Києва Віталій Кличко.

Та коли це буде і за які гроші – у мерії поки не придумали. Тим часом люди, які працюють поруч із закинутим підприємством, кожного дня дихають ртуттю, ризикуючи власним здоров’ям. На цій території  знаходитись зовсім не можна, доступ повинен бути повністю обмежений для людей, для тварин, для живих істот. Але ні охорони, ні навіть огорожі тут немає. Ба більше, неподалік цього небезпечного заводу уже роками працює ринок та розмістився один з найбільших торгових центрів столиці. Та й це ще не все! Торік впритул до ртутного могильника міська рада дозволила звести багатоповерхівку для військовослужбовців.

Хто буде забудовником – замовник, спеціальна служба транспорту, поки не розголошує.  Від інтерв’ю керівник відомства Мальков Микола Іванович відмовився.

З власних джерел “Стоп Корупції” стало відомо, що інвестором проекту стало ТОВ “Фонд Девелопмент груп”,  яке заснувала компанія “ОМНІА ТРЕЙДІНГ ЛТД”. Зареєстрована компанія в місті Марч Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Зверніть увагу – в статутному капіталі українського товариства цієї компанії лише 2000 гривень.  Але якщо замовником будівництва житлового комплексу для військовослужбовців є державна спеціальна служба транспорту – то джерелом такої забудови може бути лише бюджет й інвесторів тут не може бути. Дозвіл на будівництво видав Департамент містобудування та архітектури міста Києва. Та керівник відомства – Свистунов Олександр Вікторович –  часу на спілкування з журналістами не знайшов.

Приватне акціонерне товариство “Фанери та плити” – одне з найповажніших за віком підприємств міста Києва. Його побудували ще 110 років тому. Комбінат виробляє фанери, деревоволокнисті плити та меблі як для України, так і на експорт.

І до цього часу жодних нарікань на підприємство не було. Та в цьому році під час позапланової перевірки за скаргою місцевих мешканців державна екологічна інспекція міста Києва виявила на “ФанПлиті” порушення екологічного законодавства України.

А саме: завод, щоб зекономити, один зі своїх котлів почав опалювати власними відходами, які виділяють у повітря такий небезпечний для здоров’я людини формальдегід. Та ще й без дозвільних на це документів.

Постановою окружного адміністративного суду в місті Києві було тимчасово зупинено роботу цього котла до усунення порушень за актом перевірок. В свою чергу, антимонопольний комітет після виявлених порушень рахунки “ФанПлиту” заблокував і зобов’язав  підприємство заплатити  штраф – 16 мільйонів гривень. А от Міністерство екології та природних ресурсів підстав для анулювання дозволів на викиди “ФанПлиту” не знайшло.

У поданих матеріалах про анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами ПрАТ “Фанери та плити” немає інформації щодо перевірки виконання припису акту перевірки Державної екологічної інспекції, тому зазначені матеріали не відповідають підпункту 2 частини 7 статті 4-1 Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”.

Неодноразові звернення мешканців ЖК до керівництва “ФанПлиту” не  дали жодних результатів.  Усі візити людей на завод закінчувалися тільки погрозами. Журналістам “СтопКору” директор підприємства також не захотів нічого пояснювати.

Щоб розібратися, чи справді “ФанПлит” забруднює атмосферне повітря своїми викидами, ГО “Стоп Корупції” замовила спеціальну позапланову перевірку в головному управлінні ДержПродСпоживСлужби в зоні впливу та в зоні житлової забудови. На момент, коли підприємство “ФанПлит” не працювало. І вже за тиждень ми отримали результати.

При непрацюючому підприємстві були перевищення тільки по діоксиду азоту. Ні по формальдегіду, ні по інших речовинах, ні по пилах перевищень не було. Максимально допустима норма концентрації формальдегіду в повітрі складає 0,035 мг/m3. На момент, коли підприємство “ФанПлит” працює, викиди формальдегіду стають інтенсивнішими – 0, 105 мг/m3. А  це порушення норми більш ніж у півтора раза.

Отже, отруює повітря формальдегідом саме “ФанПлит”. Адже тільки коли він працює, експерти фіксують появу хімічного елемента у тутешньому повітрі. Аби зменшити негативний вплив ПрАТ “ФанПлит” на екологію району, місцеві жителі ще в березні 2017 року створили петицію на сайті Київської міської державної адміністрації з вимогою закрити або винести завод за межі міста. Петиція набрала 10 тисяч необхідних голосів. Та жодних дій влада ще досі не зробила.

http://stopcor.org/otruyennya-zavdovzhki-v-zhittya-yak-kolishni-zavodi-giganti-vbivayut-kiyan/