Психологи виявили несподіваний спосіб швидкого засипання

16 Січня 2018 08:50


Він дає хороший ефект заспокоєння і допомагає заснути

Психологи і нейробіологи з Бейлорского університету виявили швидкий спосіб засипання, який полягає в складанні списку справ на завтрашній день.

Результати дослідження були опубліковані в Journal of Experimental Psychology.

Так, на думку психологів, письмове складання списку майбутніх справ звільняє від тривожних думок і знижує рівень тривоги, це, в підсумку, сприяє більш швидкому і міцному засипанню.

В ході експерименту стало відомо, що люди, що становлять перед сном список справ на наступний день, засипали значно швидше за інших. Як відзначили фахівці, що докладніше був такий список, тим швидше вони засипали, а їх сон був міцнішим.

В експерименті взяли участь 57 осіб віком від 18 до 30 років, які були випадковим чином розподілені на дві групи.

Учасники однієї групи записували на аркуші паперу всі ті справи, які потрібно зробити або завершити в найближчі кілька днів. У другій групі – записували вже вирішені ними проблеми. За процесом засипання і сном всіх учасників дослідження стежили за допомогою спеціального обладнання.

З’ясувалося, що письмове складання списку майбутніх справ допомагає впорядкувати плани, визначитися з черговістю вирішення питань. Як виявилося, це дає хороший ефект заспокоєння і допомагає заснути.

http://vsviti.com.ua/news/79313