У Західній Європі кордони двох країн змінилися без війни

2 Січня 2018 12:10


1 січня Королівство Бельгія та Королівство Нідерландів домовилися про обмін територіями. Нідерланди отримали 16 гектарів землі, тоді як Бельгія — три.

Про це повідомляє “Deutsche Welle”.

За інформацією видання, нова прикордонна угода означає розподіл територій вниз по центру річки Маас, що омиває обидві країни. Через зміну напряму течії Нідерланди тепер мають у своєму складі додаткові 16 гектарів землі разом із мальовничими безлюдними парками на півостровах. До Бельгії додали порівняно небагато — три гектари нових територій.

Угода допомогла вирішити не лише проблему зі змінами ландшафту.

Як інформує “DW”, приблизно чотири роки тому почалося кримінальне розслідування жорстокого вбивства на одному з бельгійських півостровів. Перехожі знайшли обезголовлений труп та повідомили про жахливу знахідку поліцію Нідерландів. У Королівстві не мали права братися за розслідування, бо фактично тіло перебувало на території Бельгії.

Бельгійським правоохоронцям було вкрай важко діставатися до півострова на човні, навіть попри перевезення лабораторії для судмедекспертизи на місце злочину.

Обмін територіями вирішив цю юридичну проблему.

“DW” зазначає, що територіальний обмін між Бельгією та Нідерландами відбувся вперше за останні 170 років. До того ж у МЗС Бельгії зазначили, що це приклад змін кордонів цивілізованим шляхом.

https://ua.newwest.media/article/2018/1/2/u-zahidniy-ievropi-kordoni-dvoh-krayin-zminilisya-bez-viyni