В Єгипті археологи розкопали стародавню “канцелярію” фараонів

12 Січня 2018 17:20

На території Бехдета в Єгипті американські і єгипетські археологи розкопали стародавню “канцелярію” фараонів, в якій зберігалися скарби і працювали чиновники часів п’ятої династії Стародавнього Єгипту.

Так, глава Вищої ради у справах старожитностей Мостафа Вазирі заявив, що цей комплекс є найдавнішим фактом існування цивілізації в Бехдеті, що відсуває час його заснування на кілька століть назад.

Активні розкопки на території Бехдета були розпочаті в 2001 році командою американських і єгипетських археологів, очолюваної Надін Меллер з університету Чикаго (США). За цей час вчені відкопали на території міста безліч житлових будинків, комору і різні адміністративні приміщення, побудовані за часів правління 6 династії Стародавнього Царства і її спадкоємців.

За словами Меллер, останнім найбільшим і важливим відкриттям її команди стало виявлення адміністративного комплексу, побудованого на території Бехдета за часів фараона Джедкара Ісесі, що правив в 2414-2375 роках до нашої ери.

Сама “канцелярія”, як вважає археолог, служила своєрідним “складом” і перевалочним пунктом для тих скарбів і зразків порід, які фараон здобував під час своїх походів у східні пустелі. На користь цього говорить безліч артефактів з різних куточків Синая, узбережжя Червоного моря та інших куточків Близького Сходу і Африки, які були знайдені в цьому комплексі, а також збережені в ньому записи про учасників експедицій та її керівників.

http://www.unn.com.ua/uk/news/1709185-u-yegipti-arkheologi-rozkopali-starodavnyu-kantselyariyu-faraoniv