В. Громовий: як може вижити молодий вчитель?

16 Січня 2018 16:00

Автор: Віктор Громовий, освітній експерт, заслужений вчитель України.

«Дурне запитання» №2. Як може вижити молодий вчитель у м. Києві (Львові, Дніпрі чи Вінниці) з уже підвищеним посадовим окладом у 3735 грн., якщо йому треба винаймати житло, нести значні витрати на транспорт, пристойно одягатись, нормально харчуватись і культурно розвиватись? За скільки років окупляться його витрати на здобуття педагогічної освіти, включно із втраченою вигодою (не зароблені гроші) за п’ятирічний період навчання?

Чи можна стверджувати, що «окупність» педагогічної освіти полягає лише в тому, що вона є пожиттєвою гарантією від викрадення з метою викупу чи способом «закосити від армії»?

Чому я про це пишу? Не тому, що хочу здійняти хвилю «зрадофільства». Хочу переконати «власть імущих», що мають відбуватись асинхронні підвищення зарплати з акцентом на стимулювання саме молоді: людина, яка отримувала 3,5 тис. грн. має отримувати тепер 7 тис. грн., а ті, хто мав 7 тис., лише 9 тис. грн.

Запитання навіяні публікацією Володимира Бєлого та коментарем до неї:

«Якщо у вчителя-початківця тепер 12-й розряд, то його оклад стане 3 735 грн. (мінімум, приміром у прибиральниці буде – 3723 грн.) плюс за «престижність» посади педагога 20% і вийде – 4482 грн. МІНУС відрахування, – 18%, і для життя молодий вчитель, на якому має триматися і розвиватися нова українська школа, буде мати – 3675 грн»;

«НУШ без молодих вчителів, на мою думку, НЕ РЕАЛЬНА! Утопія! Я – вчитель з досвідом, маю вищу категорію, зв.ст. 40р., пенсію. Я ще можу якось прожити. А як прожити молодим!!?? Без стажу, категорій, маючи 1-2 дитини??? У них потреби у рази більші. І ЦЕ навіть, ПРИНИЗЛИВО отримувати зарплатню на рівні техпрацівниці!!! Та навіть при бажанні працювати з дітьми людина буде шукати таку роботу, щоб прогодувати, утримувати сім’ю. Я навіть не говорю про задоволення культурних потреб. Невже цього НЕ РОЗУМІЄ влада???? Через 10 років, при такій освітній політиці, НЕ БУДЕ КОМУ ПРАЦЮВАТИ В ШКОЛІ! СХАМЕНІТЬСЯ!

http://osvita.ua/blogs/58855/