В Україну йде друга хвиля грипу: як вберегтися

22 Січня 2018 09:55

Цього року світ відзначає своєрідну “річницю”: рівно сто років тому людство пережило першу пандемію грипу – так звану “іспанку” – яка забрала близько 100 млн життів. Тоді близько 20% населення земної кулі перехворіло на грип.

І хоча ця хвороба вже не має таких катастрофічних наслідків, щороку епідемія грипу в різних формах повертається в Україну. Медики закликають вакцинуватися, вважаючи це головним “фільтром”, що може захистити від інфекції, пише wworld.com.ua.

Тільки-но українці зітхнули з полегшенням, адже перша хвиля грипу залишилася позаду, як в ЗМІ почали з’являтися повідомлення про те, що гряде нова.

Нова хвиля  

За словами лікаря-інфекціоніста клінічної лікарні “Феофанія” Анни Білої, в Україні дійсно прогнозують повторну хвилю грипу. Очікується, що вона буде викликатися наступними штамами вірусу: A/Michigan/45/ 2015 року, A/Hong Kong/4801/ 2014 року, B/Brisbane/60/ 2008.

“Першим очікують саме “Мічиган”, який вражає в основному доросле населення від 25 до 49 років. Він відрізняється важким перебігом з великою ймовірністю виникнення ускладнень (пневмонії, енцефаліт), так як цей штам для нас новий. Тоді як “А/Hong Kong” і “B/Brisbane” циркулювали і в минулому році”, – говорить вона.

На думку лікаря-інфекціоніста Олени Буйко, віруси будуть циркулювати по черзі. “Спочатку очікують появу штаму “Мічиган”, потім – двох інших. Тому, ймовірно, слід очікувати кілька хвиль захворюваності” – зазначила фахівець.

Винна температура?  

Лікар Біла зазначає, що повторний ріст захворюваності на грип та ГРВІ пов’язаний, як і з нестійкими погодними умовами, які прогнозуються в Україні, так і з відновленням навчання у школах після канікул.

“Досі немає єдиної думки, який основний механізм впливу клімату на поширення вірусу грипу. Відомо тільки, що саме поєднання температурного чинника і вологості дійсно впливає на розвиток епідемій. Холод сприяє поширенню вірусу грипу. Встановлено, що вірус грипу активно поширюється при – 5 С. З іншого боку, у холодну пору року люди проводять більше часу в приміщенні, перебуваючи в тісному контакті з іншими, холод призводить до звуження кровоносних судин, в тому числі в носі”, – розповіла Біла.

Що робити?  

Вакцинація є ефективним методом профілактики грипу. Проводити вакцинацію ідеально за 2 місяці до епідсезону, однак її не пізно зробити і зараз.

Імунітет проти грипу збережеться на період від 6 місяців до одного року. Антигенний склад грипозної вакцини щорічно оновлюється відповідно до рекомендацій ВООЗ.

В Україні перереєстровано чотири вакцини проти грипу на епідемічний сезон 2017-2018 років: Інфлувак (Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди); Інфлуенза ваксін (Хуалан Біолоджікал Бактерин Ко., Лтд., Китай); Джіс Флю (Грін Крос Корпорейшн, Корея); Ваксигрип (Санофі Пастер, Франція).

Особливо показана вакцинація дітям, літнім людям, людям з хронічними захворюваннями, вагітним жінкам.

Додаткові заходи  

Щоб зменшити ймовірність захворіти в період епідемії, необхідно:

– максимально уникати прямого контакту з хворим і перебування в місцях великого скупчення людей;

– одягати стерильну маску, особливо якщо самі заражені;

– часто мити руки з милом;

– регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

“Якщо все-таки не вдалося уникнути хвороби, то основна рекомендація – не займатися самолікуванням, за призначенням лікаря приймати інгібітори нейрамінідази, пити більше рідини, відпочивати, при необхідності приймати жарознижуючі препарати, за винятком аспірину”, – зазначає лікар .  

Згідно з оперативними даними з 8 регіонів України, з жовтня по грудень 2017 від хвороб органів дихання померло 803 людини. З них 242 людини – від пневмонії, яка є важким ускладненням грипу. Згідно з офіційною статистикою жодного летального випадку від грипу не зареєстровано. При цьому детального дослідження летальних випадків від пневмонії не проводилося, а вони могли бути пов’язані з грипом.  

Найбільш уразливими до захворювання на грип категоріями населення є малолітні діти, вагітні, особи старше 65 років, пацієнти з хронічними хворобами і люди з надмірною вагою. Виділяють також професійні групи ризику, до яких відносяться медичні працівники, вчителі та вихователі, водії громадського транспорту, військові, правоохоронці тощо. Всього протягом усього епідемічного сезону проти грипу щеплено лише 0,45% осіб.

http://expres.ua/news/2018/01/21/281305-ukrayinu-yde-druga-hvylya-grypu-vberegtysya