В’язнів, вивезених із Криму до РФ, проти їх волі роблять російськими громадянами

29 Січня 2018 08:35
В’язнів, вивезених з Криму до РФ, незаконно визнають російськими громадянами, а потім на цій підставі російська влада відмовляється передати кримчан з українським громадянством владі України.

Про це повідомляє на своєму сайті Кримська правозахисна груп.

“Російська влада з моменту окупації півострова застосовує практику примусу українських в’язнів набувати російське громадянство на підставі так званої «Угоди між Російською Федерацією та республікою Крим про прийняття до Російської Федерації республіки Крим і утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів» від 18 березня 2014 року.

Міністерство закордонних справ України вказало на незаконність примусового отримання російського громадянства у місцях позбавлення волі.

Згідно з ст. 53 Віденської конвенції про право міжнародних домовленостей з 1969 року, такі угоди є «нікчемними», а, відповідно, не можуть мати жодних правових наслідків. Примусове надання громадянам України, котрі мешкають на території Криму, громадянства Росії не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України”, – сказано в інформації кримської правозахисної групи.

За даними правозахисників, російський омбудсмен Тетяна Москалькова у своїй офіційній відповіді на запит Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської стверджує, що перевести кримчанина Андрія Лугіна для відбуття покарання в Україну неможливо з тієї причини, що він має російське громадянство. За інформацією дружини кримчанина Ірини Лугіної, її чоловік не отримував російський паспорт і має лише українське громадянство.

Лугін був засуджений українським судом до початку окупації за ст. 93 и 257 КК України. Після захоплення Криму його вивезли до російської колонії в Мордовії, що є військовим злочином згідно ч. 1 ст. 49 IV Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року.

Раніше Лугін вже неодноразово звертався до різних інстанцій РФ і України з проханням передати його для відбуття покарання на материкову частину України. На знак протесту проти етапування до РФ він намагався накласти на себе руки і завдав собі поранень горла.

Так само незаконно російська влада вивезла з Криму й політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка, зараз їх утримують у колоніях на півночі РФ. 20 жовтня 2016 року Україні було відмовлено у видачі кримчан. Російські чиновники послалися на те, що вважають їх своїми громадянами. В українському МЗС стверджують, що громадяни України О. Сенцов і О. Кольченко не звертались за отриманням російського громадянства, а відповідні заяви Москви протирічать нормам міжнародного права.

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/2391149-vazniv-vivezenih-iz-krimu-do-rf-proti-ih-voli-roblat-rosijskimi-gromadanami.html